Gazpacho-variációk, amiket ezen a nyáron el kell készíteni

A gazpacho Spanyolország híres levese, amelyet jellemzően paradicsommal, uborkával, fokhagymával, ecettel, olívaolajjal készítenek. Az a jó azonban a fogásban, hogy egy kis kreativitással más alapanyagokból is elkészíthető.

Érdemes kinézni a piacra, beszerezni a legfrissebb idénygyümölcsöket és zöldségeket, hogy aztán kísérletezzünk a hideg leves alternatíváira. Összeállításunkban a klasszikus gazpacho mellett fantasztikus variációkat is mutatunk.

Klasszikus Gazpacho

Hozzávalók:

  • 1 kg paradicsom blansírozva, meghámozva, durvára törve
  • 2 közepes uborka apróra vágva
  • 1 szelet kenyér
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál ecetet
  • ¼ csésze extra szűz olívaolaj

Turmixgépben pürésítjük az összes alapanyagot, majd leszűrjük és ízlésünk szerint sózzuk. Fogyasztás előtt két órán át a hűtőszekrényben pihentetjük, tálaláskor egy kevés olívaolajjal meglocsoljuk, opcionálisan aszalt paradicsommal díszítjük.

Szőlős, uborkás gazpacho

  • 4 közepes uborka
  • 1 kg szőlő
  • 2 szelet kenyér
  • ½ csésze hántolt, pörkölt mogyoró
  • ¼ csésze extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál ecet
  • 1 csésze víz
  • só ízlés szerint

Az alaprecepthez hasonlóan elkészítjük a levest, tálaláskor pár csepp olívaolajjal és apróra vágott snidlinggel díszítjük.

Sült paprikás gazpacho

  • 1 szelet kenyér
  • 2 közepes uborka
  • 1 kg paradicsom
  • 2 db sült kápia paprika kimagozva, meghámozva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál ecet
  • ½ csésze olívaolaj
  • só ízlés szerint

Az összes alapanyagot leturmixoljuk, majd átszűrjük. Friss bazsalikommal megszórva kínáljuk.

Joghurtos gazpacho

  • 2 csésze görög joghurt
  • 1 csésze víz
  • 1 db kockára vágott uborka
  • 2 evőkanál zúzott dió
  • 2 evőkanál mazsola
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só ízlés szerint

A leturmixolt alapanyagokat apró kockára vágott uborkával, egy kevés dióval és mazsolával díszítjük.

A hűtött levesek alapvetően nyáron készülnek, teljesen indokolatlanul. Hiszen miért ne ehetnénk egy tál gazpachót, egy tökéletesen készült naengmyeont, esetleg egy jéghideg meggylevest egy esős délutánon?

(Fotók: Getty Images)

gazpacho | variációk | recept

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom