Még be sem vezették a magyar piacra, de máris aranyérmet nyert a The Spirits Business Spring Tasting 2022 versenyén, és bronz medált a desztillált gin kategóriában az IWSC Spirit 2022-es megmérettetésén.
Önmagában, tonik nélkül is élvezetes kortyolgatni, neve a derűs és pimasz operettre, Kálmán Imre Tatárjárására (is) utal, de a legendás londoni Soho Gay Hussar (Vidám Huszár) étterem előtt is tiszteleg.
A híres, egy időben talán hírhedt magyar étteremben a gulyás mellé pletyka járt, de a Gay Hussar natúr sipping gin mellé is mehet a suttogás.
Nehéz hagyományokhoz nyúlni, tradíciókat feléleszteni, viszont ha értő kezekre talál a megvalósítás, majdnem garantált a siker. Kell hozzá persze bátorság, humor és önirónia, anélkül semmi sem megy igazán.
A legújabb magyar gin brand több szempontból is nehezített pályára érkezett volna, de még kilovaglása előtt legurították elé a vörös szőnyeget, rögtön két rangos díjjal vívta ki magának a nemzetközi figyelmet:
aranyérmet nyert a The Spirits Business versenyen, bronzot az IWSC Spirit 2022 mezőnyben. Volt hozzá mersze, elindult és már két sikert is magáénak tudhat.
Natúr gin, sipping gin — némi magyarázatra szorul ez a két kifejezés. A Gay Hussar gin single shot technológiával készül, vagyis a lepárlás után kizárólag vizet adnak hozzá. És itt jön képbe a sipping gin lényege: mivel a párlatot kizárólag vízzel és csak egyszer hígítják, kevésbé koncentrált az íz, kevésbé fog "harapni".
Ezért a megszokott ginekkel ellentétben úgy kortyolgathatjuk mint a whisky-t vagy a konyakot.
Azt már mondanunk sem kell, hogy az eredeti ginkészítés a natúr gineket jelentette, csupán a tömeggyártás, kapacitásnövelés végett jött képbe a szélesebb körben ismert koncentrátumot alkalmazó eljárás. Főhősünk, a Gay Hussar "small batch", ami azt jelenti, hogy egyszerre csak limitált palackszám készül belőle, nincsen tömeggyártás. Ez a kisüzemi ginlepárlás szépsége.
Az alap szesz gabona és Rátkáról (Tokaji térség) származó hárslevelű szőlőből készült szesz keveréke, ami texturálja az italt, meglesz a mélysége is, anélkül, hogy önmagában nehezen kortyolható lenne.
Összesen nyolc komponens felhasználásával éri el azt a friss, aromás, gyümölcsös illatát és pimasz ízét, ami miatt a kortárs kisüzemi ginek között ennyire jól helyt tud állni. Angelika gyökér, boróka, babér, citromhéj, homoktövis, koriander, mandula és orris gyökér kerül bele.
Egy átgondolt tétel, ami a Telep, a Nappali és a Parlé polcain is büszkén feszít majd. Üvege karcsúsodó, szakít a köpcös ginek attitűdjével, visszanyúlva a hagyományos palackformához. Ez egy vidám, pimasz huszár, aki kihúzza magát és nem fél kitűnni a sorból.
(Fotók: Dombóvári Judit, Talabér Géza)
új | magyar | gin | díjnyertes | gay hussar
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!