Gasztrotúrát tervezel? Ezt a tíz várost vedd fel a listádra

A Time Out magazin megszavaztatta olvasóit, hogy kiderítsék, mely városokat érdemes felvennünk a gasztrotérképünkre akkor, ha kifejezetten a kulináris élvezetek miatt kelünk útra. A tízes lista igazán színesre sikerült, és valóban mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelő helyet.

Sanghaj

Az abszolút győztes Sanghaj lett. A virágzó metropolisz nemcsak igazi streetfood-paradicsom, hanem fine dining éttermek sorával is várja a gourmand utazókat.

Érdemes megkóstolni a tenger gyümölcsei mellett a hsziao-lung paót is, amelyet változatos töltelékekkel készítenek.

Tel-Aviv

A hagyományos közel-keleti ételek legjava megtalálható Tel-Avivban, ami ráadásul a vegánok földi paradicsoma is, ugyanis elképesztően sok olyan étterem található a városban, amely növényi ételek sorával várja a vendégeket.

A falafel és a hummus mellett kihagyhatatlan a sült padlizsánnal, tojással és tahinivel készült sabich, és a különleges puding, a malabi is.

Bangkok

Thaiföld fővárosában, az ételre művészetként tekintenek, az ott megtalálható ételek pedig messze túlmutatnak a pad thai-on.

Érdemes időt szánni a város streetfood-kínálatának felfedezésére, ahol tészta, tenger gyümölcsei, húsnyársak és levesek kóstolhatók.

Manchester

Akkor került fel igazán a világ gasztrotérképére az angol város, amikor a Mana nevű étterem Michelin-csillagot kapott.

Méltán híres azonban a város virágzó kínai negyedéről, rejtett kávézóiról, éjszakai kebabosairól is.

Buenos Aires

Buenos Aires a grillezett húsok és vörösborok szinonimája – és érdemes is bőven kóstolni belőlük. De az argentin fővárosban fellelhetők mediterrán, olasz, ázsiai és spanyol ételek is.

Az empanádákon túl kifejezetten javasolt betérni a város élelmiszerpiacaira is, ahol addiktív szendvicsek és igazán édes desszertek is várnak.

Melbourne

Melbourne büszke arra, hogy nemzetközi fúziós konyhája van, ahol egyaránt megtalálható a dim sum, a banh mi és a gírosz is.

A Time Out szerkesztői szerint pedig érdemes jó néhány napot arra szánni, hogy felfedezzük a város gasztronómiai kínálatát.

Madrid

Spanyolország fővárosában a világ legjobb Michelin-csillagos éttermei mellett népszerű tapasbárok várják a vendégeket.

Néhány korty vermut után kihagyhatatlan a bocadillo de calamares szendvics, és a sűrű csokoládéba mártott churros.

Prága

Akár kocsmatúrára érkezünk, akár a város egyik legjobb fine dining éttermébe megyünk,

nagy valószínűséggel egy lager vagy egy pilsner le fog csúszni.

Prága klasszikus ételei, így például a gulyás, a sertéscsülök és a kürtőskalács kifejezetten jól fog esni, de nagyon ajánlott betérni a hentesüzletekbe is.

Koppenhága

A dán főváros gasztronómiájának csúcsa a két Michelin-csillagos Noma, amely gyakran szerepel a világ legjobb éttermeinek listáin.

De ha nem vágyunk a csúcskategóriás étterembe, akkor sem fogunk éhezni Koppenhágában, erről pedig a kolbászok, a húsgombócok és a smørrebrød szendvicsek gondoskodnak majd.

Dubaj

Dubajban az éttermekbe betérők is fényűzésre és extra csillogásra számíthatnak.

Érdemes megkóstolni a hagyományos ételeket, így a manakisht, vagy a fűszeres rizsen tálalt sült bárányt, a khuzit.

Az utazás tervezésekor azonban nem árt az ételek mellett a szállások áraival is kalkulálni. Egy friss felmérés szerint a legdrágább város Svájcban található, de a teljes kép ennél sokkal érdekesebb.

(Forrás: Timeout.com, fotók: Unsplash)

gasztronómia | fúziós konyha | street food | konyha | városok | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom