A gasztrotrendek előrejelzése egyre nagyobb kihívást jelent a szakértők számára, hiszen a TikTok egyetlen pillanat alatt slágerétellé teheti a legegyszerűbb serpenyős spagettit is. Vannak azonban olyan jelek, amik arra engednek következtetni, 2023-ban rajongani fogunk a hagyományos ételekért és az új ízekért is.
Amerikai gasztroszakértők és a National Restaurant Association prognózisa szerint 2023-ban a csípős, édes-pikáns, sült húsokat tartalmazó csirkés szendvicsek uralkodnak majd, a délkelet-ázsiai országok konyháinak népszerűsége tovább fog nőni globális szinten,
az alternatív édesítőszerek és tejhelyettesítő növényi italok pedig aranykorukat élik majd.
Az éttermi étlapok letisztultak maradnak, egyre erősebb hívószóvá válik a fenntartható konya, a farm-to-table koncepció, de összességében véve
továbbra is az ízek lesznek azok, amelyek sikeressé tehetnek egy vendéglátóhelyet.
Az innováció is a figyelem középpontjába kerül, mind nagyobb lesz az érdeklődés a szellemi teljesítményt fokozó ételek és italok, minimalista dizájnú csomagolással rendelkező élelmiszerek és az űrkutatás által ihletett élelmiszer-megoldások iránt.
A TikTokon várhatóan tovább hódítanak majd az aszpikok, a zselés desszertek és a látványos sajttálak,
de bármikor berobbanhat a köztudatba egy meghökkentő alapanyagot tartalmazó, vagy minden eddiginél könnyebben elkészíthető recept is. Ha pedig mindez a fenntarthatósággal találkozik, akár még olyan ételek is megszülethetnek, mint az olajokkal átitatott gomba vagy a szardellás hínártészta.
Az italok terén az Espresso Martinit nem lehet majd továbbra sem letaszítani a trónról, de népszerű koktél lesz a Harvey Wallbanger és a grapefruitléből és vodkából álló, sózott peremű pohárban kínált Salty Dog, valamint a citromlével és Cointreau-vel kevert Martinival készülő Lemon Drop is. A Piña Colada pedig visszahozza majd a '70-es és '80-as évek hangulatát.
Az étel-házhozszállítás terén az aktuális trendek folytatódnak majd, újrahasznosított vagy újrahasznosítható, esetleg komposztálható csomagolásban érkeznek a megrendelt finomságaink, de a jelenlegi gazdasági helyzetben az eddiginél többen döntenek majd úgy, hogy otthon készítik el kedvenc fogásaikat.
(Forrás: Food & Wine, fotók: Getty)
divat | étkezés | étel | ital | koktél | trend
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!