Négy szokatlan gasztrofesztivál, amiért érdemes bejárni Európát

Európa-szerte fontos kulturális ünnepeknek számítanak a gasztronómiai fesztiválok, amelyek abszolút egyediek a régió sajátosságai miatt. A legfurcsább gasztrofesztiválokon főszerepet kap a szarvasgomba, a narancs, a hal és a malac is.

Olaszország, Ivrea: a harci eszközök a narancsok

Az Ivrea karneválja a narancsot nem mint egészséges gyümölcsöt élteti, hanem fegyverként tekint rá. A játékos eseményen több száz kiló narancsot lőnek egymásra a harcoló felek – így szimbolizálják a küzdelmet az éhínség és a zsarnokság ellen. A rendezvény gyökerei a 12. századra nyúlnak vissza, amikor a helyi gróf elnyomása ellen lázadtak fel a városlakók.

A februári fesztivál látogatói közül sokan inkább úgy döntenek, kivonják magukat a harcokból, mivel nem akarják kockáztatni testi épségüket. A repülő narancsok okozta sérülések elől az épületek mögé bújnak, vagy ha az utcáról szemlélik, piros kalapot viselve jelzik, hogy nem résztvevői a csatának.

Franciaország, Trie-sur-Baise: tele malacságokkal

A La Pourcailhade fesztivált minden évben augusztus elején rendezik meg a dél-nyugat-franciaországi településen.

Az esemény messze túlmutat a hús gasztronómiai felhasználásán, ugyanis a legjobb malacjelmezt viselők egymással versenghetnek, sőt a malachangok utánzói is megmérettetik röfögésüket.

A fesztivál arra emlékeztet, hogy a város valaha Franciaország legnagyobb sertésellátójaként tündökölt, az állattenyésztés pedig a régió gazdasági stabilitásának alappillére volt.

Finnország, Helsinki: a legnagyobb heringfesztivál

1743 óta minden októberben kikötöttek a halászok Helsinkiben, hogy a piactéren eladják a fogásaikat. A hagyomány az évek során kinőtte magát és mára a finn ételek ünnepévé vált, melyen különböző versenyeken is megmérethetik magukat a résztvevők. Minden évben kiderül, hogy ki lesz az év filézője, ki készíti a legjobb hering alapú ételt, sőt, a halászhajók gyorsasági versenyének győztesét is kihirdetik.

A látogatók különböző workshopokon és kóstolókon is részt vehetnek, és elmélyülhetnek a Balti-tenger ökosztisztémájában is.

Horvátország, Buzet: középpontban a szarvasgomba

Az isztriai fehér szarvasgombához kapcsolódó fesztivált szeptemberben rendezik meg Buzetben, a szarvasgomba fővárosában.

Az első napon egy kétezer tojásból álló omlettet készítenek, amelyet tíz kiló szarvasgombával ízesítenek. A másodikon mindenki hagyományőrző ruhába öltözik, és a régióra jellemző kézműves mesterségekről tartanak bemutatókat, legyen az kosárfonás vagy kőfaragás. Az utcán harmonikások játszanak, a látogatók pedig szarvasgombából készült finomságokat kóstolhatnak.

Gasztronómiai kalandokért azonban elég a Lupáig elmennünk. Izgalmas és inspiráló utazásra indulhatunk az osztrigák világába augusztus 28-án a Lupa Beach Myfish teraszán. Aznap három turnusban indul az az Osztriga Akadémia, ahol megtudhatjuk többek mellett, hogyan kell profi módon osztrigát nyitni, vinaigrette-et és mignonette-et készíteni, és mi a világszerte egyik legnépszerűbb tengeri ínyencség, az osztriga Rockefeller legtökéletesebb receptje.

(Forrás: Euronews, fotók: Unsplash, Baltic Herring Festival)

gasztronómia | franciaország | Horvátország | olaszország | Európa | fesztivál

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom