Délutáni kávézáshoz és teázáshoz el sem tudunk képzelni jobb kísérőt, mint egy roppanós tésztával és fantasztikusan lágy krémmel készült mille-feuille. Annak ellenére, hogy a desszert elkészítése ránézésre rendkívül bonyolult, ha a tésztát lecseréljük előre csomagolt, leveles változatra, máris nyert ügyünk van.
Hozzávalók:
- 500 g leveles tészta
- 250 ml tej
- 3 tojássárgája
- 50 g porcukor
- 20 g finomliszt
- 25 g kukoricaliszt
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 150 ml magas zsírtartalmú tejszín
- 125 g porcukor
- 30 g étcsokoládé
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A leveles tésztából kivágunk két darab 30x20 cm-es téglalapot, majd egymás után 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Rácsra helyezve hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni!
- A krém készítéséhez tegyünk egy kis lábasba 250 ml tejet, melegítsük fel, és adjuk hozzá a három tojássárgáját és a porcukrot! Habverő segítségével, folyamatos keverés mellett a kétféle liszttel besűrítjük.
- A besűrűsödött krémet vegyük le a tűzről, kaparjuk bele a vaníliát, keverjük át, fedjük le, és hagyjuk teljesen kihűlni!
- Verjük kemény habbá a tejszínt, adjuk hozzá a főzött krémhez, keverjük el és adagoljuk habzsákba!
- Az egyik tésztát helyezzük egy tálcára, nyomjuk rá a krémet, majd fedjük le még egy adag tésztával! Spatulával egyenletesen kenjük el, de akár kis gombócokként is meghagyhatjuk, így még szebb látványt nyújt majd. Opcionálisan gyümölcsökkel is gazdagíthatjuk.
- Tegyük vissza a hűtőbe 30 percre, majd éles késsel, határozott mozdulatokkal szeleteljük fel! Porcukorral meghintve tálaljuk!
Édes napok
Azok a bécsiek, akik a koronavírus okozta lezárások alatt édességre vágynak, és pont Sacher-tortát ennének, most nagyon boldogok lehetnek. Ma már nem lepődünk meg, ha valaki drazsékkal töltött változatot, valósághű szív formájú süteményt, esetleg a divatos naked, vagyis pucér tortát rendel egy születésnapra. A DIY mozgalomnak köszönhetően hobbicukrászok nyitnak sütizőket, évről évre új trendek jönnek, betonnal vonják be a sütiket, csillogó ásványnak álcázzák a puncstortát, és sorolhatnánk tovább és tovább.
(Fotó: Getty Images)
mille feuille | édesség | gasztronómia | francia desszert | desszert | recept
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!