Egészen átfogó és értő cikkben szólnak a Financial Times hasábjain a tokaji borkészítésről és az egyre jobb furmintok pozicionálásáról. Jancis Robinson borszakíró értekezésében megvizsgálja, miért volt szükség a mézédes aszúk mellett egy száraz borral is előrukkolni a területen, ráadásul úgy, hogy a furmintban rejlő lehetőségeket akár előbb is felismerhettük volna.
Hosszú évek áldozatos munkájába telt, hogy legalább már hazai boros körökben téma és fontos tényező a furmint. Szépen fejődik az export is, de a tájegység még sokáig az aszúk hagyományának árnyékában alkot és él. Nem mintha ne lennének fantasztikus aszúk és maga az eljárás, a tradíció ne volna értékes, a felsőkategóriás borok pedig világhírűek, de mégis szükség van a vérfrissítésre, ami már jócskán meg is kezdődött a vulkanikus eredetű Tokajban.
Robinson a kezdetektől megvizsgálja a vidéket, és kijelenti, hogy az édes borok egyszerűen nem divatosak már, a korral pedig haladni kell.
Természetesen szépen szól Szepsy Istvánról, aki nélkül talán sosem született volna meg az új tokaji furmint. Szepsy, aki 2000-ben elkezdett kisérletezni, mára a vidék legelismertebb, legfontosabb borásza lett, bátor volt Mádon az Úrágya dűlő szőlőivel próbákozni, és meglátta a potenciált a tokaji száraz borok előállításában. Sőt, a vidék többi gazdálkodójának is elhintette az ötletét: a nagyon magasra pozicionált desszertborok mellett ezek a dűlők és szőlők alkalmasak száraz fehérborok készítésére, ásványos, nagyon jellegzetes, dűlőszelektált borok gyártására is.
Nem véletlen, hogy a Financial Times szakírója jól ismeri a furmintokat, hiszen barátja és kollegája Hugh Johnson, a Royal Tokaji egyik alapítótagja.
Szerencsés egybeesés, és mi csak örülni tudunk ennek, hiszen nagy munka van a furmintok készítésében és népszerűsítésükben is. Londonban például már másodjára tartják meg a Furmint Februárt, mikor a legsikeresebb furmintok mutatkoznak be nemzetközi szakértők előtt.
Jancis Robinson kóstolt, szakértett, és egyértelműen Szepsy István klasszis borait kedvelte a legjobban. A bemutatott borok között a legjobb ár/érték arányokat Bartáéknál, a Carpinus Borászatnál, a Disznókőnél, a Dobogónál, a Grand Tokajnál, a Szarka Pincénél és Zsiraiéknál találta.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Unsplash, Getty Images)
tokaji borok | tojai | furmint | financial times | szepsy istván | borkészítés
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!