Rázva, nem keverve – Idén nyáron hódít a freddo espresso

Görögország élénk kávékultúrával rendelkezik, akár a jeges, koffeines italok specialistájának is nevezhetjük az ott élőket. A forróságban  különösen jólesnek a jeges kávéik, így például a frappé, a freddo espresso vagy éppen a freddo cappuccino.

A freddo espresso elkészítése rendkívül egyszerű. Egy shakerbe jeget halmozunk, ráöntünk egy vagy két adag espressót, összerázzuk és pohárba töltést követően már fogyaszthatjuk is.

A hideg és a meleg kontrasztjának köszönhetően a kávé tetején egy ellenállhatatlan, krémes habréteg jön létre.

Egy kevés cukorral és egy réteg jéghideg tejhabbal pedig tökéletes freddo cappucino varázsolható belőle.

Görögországban az emberek 90-95 százaléka iszik freddo espressót, ami tökéletes koffeinforrás a reggelekre. A freddót az 1990-es években találták fel, akkor, amikor az olyan tipikusan espresso-márkák eljutottak Görögországba, mint az Illy, így

mára a közkedvelt görög jegeskávé, a frappé elegánsabb rokona lett.

Apropó frappé. A legenda szerint a jeges kávéital a puszta szerencsének köszönhetően született meg 1957-ben. Jannisz Dricasz, a Nestlé Görögország képviselője a 22. Thesszaloniki Nemzetközi Vásáron vett részt. A feladata az volt, hogy egy új, jeges csokiitalt mutasson be a gyerekeknek, amihez csak a kakaót és a tejet kellett összerázni.

A rendezvény szünetében munkatársa a konyhába ment, hogy elkészítse szokásos Nescaféját. De nem talált forró vizet, ezért ellesve főnöke technikáját, az instant kávét hideg vízzel és jégkockákkal keverte össze, megalkotva a tökéletes frappét.

(Forrás: Thrillist, fotók: Getty Images)

jegeskávé | freddo espresso | frappé | jeges kávé

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom