Egyetlen trükkel lesz tökéletes a franciák kedvenc reggelije

A bundáskenyér, vagy más néven francia pirítós egy évezredek óta fogyasztott és kedvelt étel, amelyet bár mindenki gyakran készít, a tökéletes receptúrát annál kevesebben ismerik.

A tökéletes francia pirítós a sütési technológián és az összetevőkön múlik. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen kenyérből készül és az sem, hogy a tojás és a tej arányát miként alakítjuk. De szintén fontos, hogy mennyire áztatjuk be a kenyeret a tejes-tojásos masszába, hogyan és mennyi ideig sütjük, hogy aranybarna, ropogós legyen a külseje, de a belseje megőrizhesse a puhaságát.

Mutatjuk, mik a buktatók és mire kell a leginkább odafigyelni.

Ne használjunk friss kenyeret!

A francia pirítós esetében a kissé szikkadtabb kenyér a legjobb alapanyag. A friss kenyér ugyanis áztatás során szétmállik, míg

a kissé szárazabb könnyebben beszívja a folyadékot és nem esik szét tőle.

A tej és a tojás aránya kulcsfontosságú

A keveréknek mindig több tojást kell tartalmaznia, mint tejet. Sőt tulajdonképpen néhány csepp tej elegendő. A túlságosan híg massza ugyanis nem vonja be egyenletesen a kenyeret, nem képezi azt a vastag réteget, amire a sütés során szükségünk van. Ha azonban túl sűrű a keverék, kellemetlen íze lesz a megsült tojásnak. Ha egy általános arányt szeretnénk felállítani, azt mondhatjuk, hogy 3-4 tojáshoz egy löttyintésnyi tej szükséges csupán. Aztán mehet bele mindenféle fűszer, amit csak szeretünk, így kerülhet bele fahéj, szerecsendió, gyömbér, narancshéj és vanília is.

Gyorsan és magas hőfokon süssük!

A francia pirítós elkészítéséhez gyors pirításra van szükség, így a külső réteg roppanóssága ellenére a belseje puha marad, hiszen magába zárja a nedvességet. Ha lepirítottuk a kenyereket magas hőfokon, nagyon rövid idő belül, sorakoztassuk hőálló tálba és tegyük a sütőbe, hogy egyenletes hőfokon megsülhessen nagyjából öt perc alatt.

Kedvünk szerint porcukorral, juharsziruppal, mézzel, mogyorókrémmel vagy friss gyümölcsökkel fogyasztjuk.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)

francia étel | villásreggeli | francia konyha | konyhai praktika | reggeli

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom