A világhírű gasztronómia mellett az étkezési szokások is igen színesek Franciaországban. Érdemes néhányat megfogadni közülük!
Az étkezés vége is megér egy misét
Az étkezés befejezése után a franciák desszertet, emésztést elősegítő digestif-et vagy kávét fogyasztanak. Egy könnyedebb ebéd után ez általában egy sütemény-eszpresszó kombináció szokott lenni, vacsorát követően azonban jöhet egy erősebb alkohol is.
A sajt a vacsora után jön, nem előtte
A különféle sajtokkal megpakolt tálak mindig a főétel után kerülnek az asztalra, majd ennek elfogyasztása után jöhet csak a desszert.
Az ebédszünet nem alku tárgya
Franciaországban járva vagy ott élve elfelejthetjük a tíz, húszperces vagy akár a félórás ebédszünetet is, hiszen hétköznap a délutáni órákban a bisztrók, az éttermek és a kávézók zsúfolásig megteltek. Az ebédszünetet szentnek és sérthetetlennek tartják, és úgy vélik,
nem számít, mit hoz a nap, mindig kell, hogy legyen időnk arra, hogy megálljunk és együnk.
Zsírosabb alapanyagok használata
A zsírszegény tejtermékekért nem érdemes Franciaországig menni, hiszen még a szupermarketekben is kifejezetten nagy kihívás ezeket beszerezni. A franciák ebben a tekintetben sem szorítják magukat korlátok közé:
szívesen átadják magukat az élet egyszerű örömeinek: a húsoknak, a sajtoknak és az édességnek – természetesen mértékkel.
Kávét? Bármikor!
A franciák imádnak kávézni, különösen az étkezések után. A tejeskávék és a kapucsínó helyett a rövid eszpresszó mellett teszik le a voksot. Ennek hosszabb változata, ami az amerikai stílusú kávéra hasonlít, a café allongé.
Lassulj le, ha leülsz az asztalhoz!
A franciák azt vallják, az ételek összehozzák a családot és a barátokat, az étkezésre pedig időt kell szánni. Ilyenkor zajlanak a nagy beszélgetések is, így Franciaországban a felszolgálók garantáltan nem fognak siettetni vacsora után, hogy minél hamarabb felállj az asztaltól és fizess.
Soha ne érkezz üres kézzel!
Ha egy francia család hív meg bennünket vacsorára, sosem érkezhetünk üres kézzel. Egy üveg bor, egy kis harapnivaló (diákcsemege, humusz, keksz, olajosmagvak), vagy házi sütemény tökéletes választás lehet.
Ügyelj a szemkontaktusra
Az első korty ital elfogyasztása előtt a franciák mindenkivel koccintanak, akik az asztaluknál ülnek, közben pedig tartják a szemkontaktust is. Emellett fokozottan ügyelnek arra, hogy ne nyúljanak keresztbe egy másik, éppen koccintó pár felett.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty Images)
francia gasztronómia | Étkezesi szokások | nagy sztori | francia | franciaország
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!