Klasszikus húsvéti reggeli fine dining kivitelben

A húsvéti asztalról nem hiányozhat sem a sonka, sem a tojás. Na, de mi történik akkor, ha mindezt fine dining-módra készítjük el?

Csupán hollandi mártásra és egy tökéletesen elkészített főtt tojásra van szükség ahhoz, hogy a klasszikus összetevőkből egyáltalán nem szokatlan ünnepi fogás kerekedjen.

Hozzávalók:

  • 6 nagy tojás
  • 1 pohár száraz fehérbor
  • 1 evőkanálnyi ecet
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 1 szárított babérlevél
  • ¾ csészényi olvasztott vaj
  • ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál fekete bors
  • 4 szelet sonka vagy prosciutto
  • 1 evőkanál friss metélőhagyma, apróra vágva
  • 2 teáskanál extra szűz olívaolaj

Elkészítése:

Első lépés: Egy lábasban vizet forralunk, amikor forr, beleteszünk négy tojást és pontosan 6 perc 30 másodpercig főzzük. Az idő leteltével kivesszük és jeges vízzel teli tálba helyezzük. Nagyjából tíz percig hagyjuk, hogy kihűljenek, majd a tojásokat meghámozzuk és félretesszük.

Második lépés: Az ecetet, a bort, a koriandert és a babérlevelet egy pici serpenyőbe tesszük, felforraljuk és hagyjuk, hogy nagyjából a harmadára csökkenjen. Leszűrjük és félretesszük.

Harmadik lépés: Két tojást kettéválasztunk, a fehérjét félretesszük, mert nem lesz rá szükségünk. A félretett borredukcióhoz hozzáadjuk a két tojássárgáját és addig keverjük, amíg habos nem lesz. Vízgőz fölé tesszük és egészen lassan hozzáadagoljuk az olvasztott vajat. Folyamatos keverés mellett egy, a tejszínnél sűrűbb emulziót kell, hogy kapjunk nagyjából tíz perc alatt. Picit sózzuk, majd levesszük a tűzről.

Negyedik lépés: A főtt tojásokat vízben három perc alatt melegítsük fel, majd hosszában vágjuk őket ketté. Tálaláskor egy tányér aljára merjünk hollandi mártást, helyezzük rá a kettévágott tojásokat, hintsük meg borssal, majd rátesszük a sonkaszeleteket is. Friss metélőhagymával megszórva kínáljuk.

(Fotó és forrás: Food & Wine)

húsvét | reggeli | sonka | húsvéti reggeli | hollandi mártás | főtt tojás

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom