Az év gasztrotrendje: fermentálás, ami még az egészségnek is jót tesz

A fermentálás régebb óta jelen van az életünkben, mint gondolnánk, hiszen ott van a savanyúságban, a sörben, a sajtban és például a kombuchában is. Az erjedés tehát egy csodás folyamat, amiben az egyetlen kérdés az, mi volt előbb: a kovászos kenyér vagy a sör.

Mi az a fermentáció?

A fermentáció az a folyamat, amelyben a mikroorganizmusok, például az élesztőgombák vagy a baktériumok a szénhidrátokat alkohollá vagy savvá alakítják. A fermentált ételek csodálatos ízűek és jótékony hatással vannak bélrendszerünk egészségére is, de eredményesen vehetjük fel velük a harcot például az élelmiszer-pazarlás ellen is.

Mi kell a fermentáláshoz?

A fermentálás megkezdéséhez szükséges eszközök nagy része minden háztartásban megtalálható. Ilyenek például a befőttesüvegek, nagyobb mennyiségű savanyúkáposzta készítése estén pedig a műanyag vödrök is jó szolgálatot tehetnek.

Persze, vannak kifejezetten a fermentáláshoz gyártott erjesztőedények, amelyek súlyokkal vannak ellátva, így megakadályozzák azt, hogy az erjesztett élelmiszer a sós lé felszínére úszva megpenészedjen.

A kulcs a folyamatos nyomon követés

Az éppen erjedés alatt álló élelmiszerek állaga folyamatosan változik, éppen ezért gyakran ellenőrizni kell. Ha elmélyülten nyomon követjük a fermentálás alakulását, jobban meg fogjuk érteni magának a folyamatnak a lezajlását is és könnyebben megállapíthatjuk, mikor lesz fogyasztásra kész az ételünk.

Érdemes a fermentálást a káposztával és az egyszerű kovásszal kezdeni.

A savanyú káposztát aztán a legjobb magyaros ételekhez, így például a székelykáposztához is felhasználhatjuk, a kovászból pedig zseniális kenyereket és pékárukat készíthetünk.

Ha már az alapok jól mennek, jöhet a kísérletezés különböző összetevőkkel és ízprofilokkal. Van, aki miso pasztát, mézsört, különböző eceteket is bevet, de fűszerekkel is bátran lehet bánni.

Ételeinket egyetlen titkos, fermentált hozzávalóval emelhetjük még magasabb szintre. Ebben a cikkünkben eláruljuk, hogy melyik az az alapanyag, amelyik A marokkói konyhának fontos eleme, de a Közel-Keleten és a Földközi-tenger partvidékén is előszeretettel használják.

(Forrás: Thrillist, fotók: Getty)

 

fermentáció | konyhai trükk | nagy sztori | fermentálás | konyhai praktika | praktika

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom