A karácsonyfa felállításának családonként eltérő hagyományai vannak. Sokan már az advent kezdetén ünnepi hangulatba kerülnek, míg mások december 24-én díszítenek. A szokások nem változnak, a szemléletmódunk azonban igen. Egyre többen próbálnak környezettudatos döntést hozni az ünnepek előtt.
Összegyűjtöttünk négy lehetőséget, ami hozzásegíthet a fenntartható karácsonyfa-vásárláshoz.
Béreljünk élő fát!
Több faiskolában és dísznövény-kertészetben is lehetőség van arra, hogy élő, cserepes fenyőfát béreljünk az ünnepekre, melyeket aztán a kereskedő visszavásárol. Igazán környezetbarát alternatíva, ami az ország egyre több pontján elérhető.
Válasszunk élő fát és kérjük lebomló hálóba!
Főként vidéken lehetőségünk nyílik arra is, hogy kiválasszuk már karácsony előtt hetekkel álmaink fenyőfáját. A termelő megjelöli ezeket és csupán azokat vágják ki, amelyek az ünnepekig elkelnek.
Érdemes olyan termelőtől vásárolnunk, akik biológiailag lebomló hálóba csomagolja a fenyőt, hiszen így még műanyag-hulladékot sem termelünk.
Vásároljunk lokálisan!
Érdemes helyi termelőtől vásárolnunk a karácsonyfát, hiszen így több száz kilométernyi út károsanyag-kibocsátását tudjuk megspórolni, ráadásul a lokális kisvállalkozásokat is támogatni tudjuk.
Nem kell minden évben új fa
A már megvásárolt tárgyak újrafelhasználása a fenntartható szemlélet egyik fontos alapelve. Tehát ha már van egy műfenyőnk a padláson, poroljuk le és használjuk azt újra és újra! A Carbon Trust szerint a műfenyő díszítésével kevesebb károsanyag termelődik akkor, ha legalább tíz évig ugyanazt a fát használjuk.
(Fotók: Unsplash)
karácsony | műfenyő | tippek | környezetvédelem | fenntarthatóság | fenyőfa
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!