Három boruk 90 feletti pontszámot is kapott 2020-ban a Wine & Spirits idei Top100-as listáján.
Az egyik legrangosabb nemzetközi bormagazin, az 1982-ben alapított amerikai Wine & Spirits az ősz közepén hirdette ki Top100-as listáját, melyre borszakértő zsűrijük a világ legjobb borászatait szavazza meg évről évre. Idén tizenhárom országból kerültek ki a top borászatok, és fantasztikus eredménynek tekinthető, hogy Magyarország is szerepel a rangos listán. Hazánkból egyetlen szőlőbirtok, a Disznókő Tokaj került idén a világ legjobbjai közé.
Ez az eredmény hatalmas elismerés a Disznókő számára, és ezáltal a borszeretők széles köre még inkább felfigyelhet a tokaji borvidékre. A sikeres szereplés nemcsak a Top100-as listán mutatkozott meg, hanem annak előzményén, az exkluzív borteszteken is. A Wine & Spirits magazin 1994 óta végez minden évben nemzetközi borteszteket, százpontos skálán értékelve a világ legkülönbözőbb borvidékeiről válogatott tételeket.
Idén a Disznókő Tokaj három bora is 90 pont feletti eredménnyel végzett: a Disznókő Tokaji Aszú 6 Puttonyos Kapi 2015 kiemelkedő teljesítménnyel 95 pontot kapott, a Disznókő Tokaji Késői Szüret 2017 tételük 94 pontos lett, a Disznókő Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013 pedig 93 ponttal szerepel a listán.
A 95 pontot szerzett Kapi 2015 aszú a birtok legkülönlegesebb dűlőjéből származik. Csakis azokban az években készül innen aszú, amikor a Kapi-dűlőben termett furmint-aszúszemekben félreismerhetetlenül megmutatkozik a termőhely kivételessége. A „Kapi Vineyard” a Disznókő déli fekvésű Kapi-dűlőjének felső harmadában, a tengerszint felett mintegy 150–180 méter magasságban található. Talaja valamelyest könnyebb, mint a birtok többi területéé: a löszrétegekkel és riolittörmelékkel keveredő vulkáni agyagtalaj ásványi anyagokban különösen gazdag, ez pedig – a dűlő földrajzi helyével és fekvésével együtt – egyedülállóan ritkává teszi ezt az aszúkülönlegességet.
A Disznókő Tokaj azonban nemcsak két aszúval, hanem a furmintból készülő Késői Szürettel is figyelemreméltó eredményt ért el a teszteket végző szakmabeliek és kritikusok szemében. Ez azért is fontos lépés, mert az amerikai piacon is jelen lévő borászat az aszú mellett a nemzetközi szinten kevésbé ismert késői szüretelésű borával, illetve a furmintban rejlő izgalmas, sokoldalú potenciállal további jelentős ismertséget szerezhet.
A Disznókő Tokaj 1992-es alapítása óta a tokaji borvidék meghatározó nagypincészete. A birtok tulajdonosa az AXA Millésimes, amelynek Franciaországban olyan borászatai vannak, mint a bordeaux-i Château Pichon Baron, a Château Suduiraut, a burgundiai Domaine de l’Arlot illetve Portóban a Quinta do Noval és Quinta do Passadouro vagy az Outpost Wines Napában. A tokaji szőlőbirtok termékei kétharmadát a nemzetközi piacon értékesíti, de borai megtalálhatók a legjobb hazai éttermekben is.
A birtok igazgatója, Mészáros László több mint két évtizede építi a birtok és a borok presztízsét. A francia anyacéghez fűződő kiváló szakmai kapcsolatoknak és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetőnek a Disznókő borok mára világszerte viszik Tokaj jó hírét. New York, London vagy Sanghaj éttermeiben éppúgy megtalálhatók a különleges aszúk, mint az itthoni top éttermekben.
wine and spirit | tokaj | toplista | bor | disznókő
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!