Szalagos, töltött, amerikai, csöröge – legyen szó bármelyikről, mindegyik fánkot imádjuk és bármelyikről el tudjuk képzelni, hogy a farsangi szezon sztárja legyen.
Most három olyan különleges fánk receptjét mutatjuk meg, amiket világszerte ismernek és szeretnek. Van köztük mazsolás, aszalt ribizlis, klasszikus égetett tésztás és töltött is.
Oliebollen
Hozzávalók:
- 35 dekagramm liszt
- 3 evőkanál cukor
- 3,5 deciliter tej
- 1 tojás
- 10 dekagramm mazsola
- 1 nagy alma
- 1 csomag porélesztő
- 17 dekagramm margarin
- 1 púpozott kávéskanálnyi fahéj
- 1 csipetnyi só
Elkészítése:
Első lépés: A mazsolát forrázzuk le, és hagyjuk, hogy kissé megszívja magát a vízzel! Az almát hámozzuk meg, és daraboljuk egészen apró kockákra!
Második lépés: A lisztet az élesztővel, a cukorral és a meglangyosított tejjel, valamint egy csipet sóval egy nagy keverőtálba tesszük, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, az olvasztott margarint, az almát és a lecsöpögtetett mazsolát. Alaposan átdolgozzuk, letakarjuk, és langyos helyen egyórán át kelesztjük.
Harmadik lépés: Egy serpenyőben olajat hevítünk, a megkelt tésztát evőkanállal adagolva szaggatjuk ki. Amikor a fánkocskák átsültek, szedjük át papírtörlőre, majd hempergessük meg fahéjas porcukorban!
Churros
Hozzávalók:
- 12 dekagramm liszt
- 2,5 deciliter víz
- 2 tojás
- 5 dekagramm vaj
- 2 teáskanál cukor
- 1 csipetnyi só tojás
- olaj
- fahéj
Elkészítése:
Első lépés: A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a vizet, a cukrot és egy csipet sót. Amikor felforrt, óvatosan hozzáadagoljuk a lisztet, folyamatos keverés mellett két perc alatt olyan homogén masszánk lesz, ami elválik az edénytől. Ekkor lehúzzuk a tűzről és pihentetjük.
Második lépés: Amikor már nem forró a tészta, belekeverjük a tojásokat és egy habzsákba töltjük. Forró olajba nyolc-tíz centiméteres csíkokat nyomunk a tészából és két perc alatt aranybarnára sütjük.
Harmadik lépés: Papírtörlőn pillanatok alatt lecsepegtetjük róla a felesleges olajat, majd fahéjas cukorba forgatjuk. Kedvünk szerint csokoládéöntettel tálaljuk.
Izraeli fánk
Hozzávalók:
- 50 dekagramm liszt
- 2 deciliter tej
- 2 tojás
- 1/2 csomag élesztő
- 5 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaj
- reszelt narancshéj
- egy csipet só
- porcukor
- olaj
Elkészítése:
Első lépés: Az élesztőt meleg, cukrozott tejben felfuttatjuk.
Második lépés: Minden hozzávalót a porcukor és az olaj kivételével egy nagy tálba teszünk, hozzáöntjük a tejes élesztőt és dagasztani kezdjük. Amikor homogén, szép állagú tésztát kaptunk, konyharuhával letakarjuk és legalább hatvan percen kersztül kelesztjük.
Harmadik lépés: A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, fánkszaggatóval formázzuk és letakarva további tizenöt percig pihentetjük.
Negyedik lépés: Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük pillanatok alatt.
Ötödik lépés: Egy habzsákba lekvárt töltünk és mindegyik fánk közepébe nyomunk belőle. Porcukorral meghintve tálaljuk.
(Fotók: Getty)
fánk | recept | farsang | nagy sztori
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!