Ezzel az étellel köszöntsd a kínai újévet, hogy szerencséd legyen!

A dumpling a kínai újév tradicionális étele, amely a hiedelem szerint szerencsét hoz. A tökéletes dumplingnak három titka van: a fő összetevőknek egyensúlyban kell lenniük egymással, az ízek kombinációjának izgalmasnak kell lennie, a töltelék pedig nem száradhat ki.

Összegyűjtöttük néhány remek töltelék-variációt, amelyben a klasszikus húsos mellett vega és vegán változat is megtalálható.

Alaprecept a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1,25 dl víz
  1. A lisztet egy keverőtálba szórjuk, megsózzuk, és hozzáadjuk a langyos vizet. Alaposan összegyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük, amíg elkészítjük a tetszőleges tölteléket.
  2. Lisztezett deszkán egészen vékonyra kinyújtjuk, és nagyjából 10 centiméter átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A tésztára halmozzuk a tölteléket, majd ketté hajtjuk a tésztát, és vizes ujjal lenyomkodjuk a szélét.
  3. Forró olajban 2-3 perc alatt készre sütjük.

Sertéshúsos töltelék:

  • 200 g darált sertéshús
  • ½ tk só
  • 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 ek reszelt gyömbér
  • ¼ tk kínai ötfűszer keverék
  • 1 tk szójaszósz
  • 1 tk osztriga szósz
  • ½ tk szezámolaj
  • 5 ek víz
  • 30 dkg zeller apróra vágva
  • 2 ek koriander, apróra vágva

Egy tálban egyszerűen összekeverünk minden hozzávalót, ízlésünk szerint sózzuk, majd ráhalmozzuk a tésztára, és az alaprecept szerint készre sütjük.

Vegetáriánus töltelék:

  • 2 ek étolaj
  • 4 tojás elkeverve
  • 60 g kínai metélőhagyma, apróra vágva
  • 60 g gomba apróra vágva
  • ½ tk só
  • ½ tk szezámolaj
  1. Egy serpenyőben olajat hevítünk, ráöntjük a tojást, majd amikor megsült, durvára daraboljuk, és megvárjuk, hogy kihűljön.
  2. A szobahőmérsékletű sült tojáshoz hozzáadjuk az aprított kínai metélőhagymát, a gombát, a sót és a szezámolajat. Elkeverjük, és a szokásos módon a tésztára halmozzuk.

Vegán töltelék:

  • 20 dkg tofu
  • 10 dkg pak choi
  • ½ tk só
  • 2 ek étolaj
  • 2 ek mogyoróhagyma, apróra vágva
  • 8 dkg reszelt sárgarépa
  • 1 csipet őrölt fehér bors
  • ½ teáskanál szezámolaj
  1. Forrásban lévő vízben két perc alatt megfőzzük a tofut, lecsepegtetjük és apró darabokra vágjuk.
  2. Blansírozzuk a pak choit, majd szintén felaprítjuk.
  3. Egy tálba tesszük a tofut és a pak choit, sózzuk, néhány perc elteltével pedig kinyomkodjuk belőle a felesleges folyadékot.
  4. Egy serpenyőben közben olajat hevítünk, rádobjuk az aprított mogyoróhagymát és a reszelt sárgarépát. Sózzuk és puhára sütjük.
  5. Az előkészített hozzávalókat egy tálba öntjük, elkeverjük és az alaprecept szerint a kiszaggatott tésztára halmozzuk.

Egyszerű, nagyszerű

Egyetlen serpenyő és néhány okosan összeválogatott hozzávaló kell ahhoz, hogy minden erőfeszítés nélkül fantasztikus tésztaételek kerüljenek az asztalra. Egy fárasztó munkanap után keveseknek van kedve hosszú időt a konyhában tölteni, így aztán a hétköznapokban különösen felértékelődnek a gyorsan, egyszerűen elkészíthető egytálételek. Ezek közül mutattunk hármat, amelyek a friss zöldségösszetevőiknek köszönhetően egészségesek és tápanyagdúsak. Ezekkel pedig a kezők sem vallanak kudarcot.

(Fotók: Getty Images)

dumpling | vega | recept | gasztro | étel | kínai

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom