Ha a sarki fényt nem is tudjuk elhozni az ablakunk elé, a skandináv hangulatot egy gőzölgő lazaclevessel, rakott káposztával és vörösáfonya-mártással tálalt darakásával tökéletesen meg tudjuk idézni.
Lohikeitto – A finnek lazaclevese
Hozzávalók:
- 25 dkg lazac
- 10 dkg póréhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 15 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 30 dkg burgonya
- kapor
- 2 dl tejszín
- ízlés szerint só
- 1 tk fehérbors
Elkészítés:
- Egy magas falú lábasban a zsiradékon lepirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, közben megpucoljuk és feldaraboljuk a zöldségeket, majd beletesszük a lábasba, és felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt hagyjuk főni.
- Amikor már majdnem teljesen megfőttek a zöldségek, behabarjuk a tejszínnel, és visszaforraljuk.
- Beletesszük a kockára vágott lazacot, lefedjük, és a tűzről levéve 10 percig pihentetjük. A lazac a forró levesben magától tökéletes állagúra fő.
Kaalilaatikko – Rakott káposzta
Hozzávalók:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 fokhagymagerezd
- chilipehely ízlés szerint
- 2 közepes sárgarépa
- 2 kg fejeskáposzta
- 1 liter alaplé
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 2 evőkanál kakukkfű
- 1 teáskanál majoránna
- 500 g darált hús
- 20 dkg rizs
- 2 dkg vaj
- 4-5 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
- Pucoljuk meg a zöldségeket, aprítsuk fel a vöröshagymát, zúzzuk össze a fokhagymát, reszeljük le a sárgarépát, daraboljuk fel a káposztát úgy, hogy a torzsáját kihagyjuk! Közben a szokásos módon készítsük el a rizst!
- Egy wokban lepirítjuk a hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a sárgarépát, és pár percig összefőzzük.
- Tegyük rá a káposztát is, és öntsük fel 5 deciliter alaplével! Fedjük le, amíg a káposzta meg nem fő!
- Amikor a káposzta szép karamellás színű lesz, sózzuk, borsozzuk, és szórjuk rá a többi fűszert is!
- Egy serpenyőben közepes lángon hevítsünk egy kevés olajat, tegyük bele a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és néhány perc alatt gyakori keverés mellett pirítsuk le!
- Vegyünk egy nagy hőálló tálat, vajazzuk ki, és rétegezzük egymásra a káposztát, a húst és a rizst! Amikor mindegyik alapanyag elfogyott, öntsük rá a maradék alaplevet, és daraboljuk a tetejére a vajat is!
- Fedjük le alufóliával, és süssük 30 percig, majd a fóliát eltávolítva további 30 percig, ügyelve arra, hogy a teteje ne égjen meg! Tálalás előtt hagyjuk 10-15 percig pihenni!
Vispipuuro – Kása vörösáfonya-mártással
Hozzávalók:
- 7 dl víz
- ½ csésze mirelit vörös áfonya kiolvasztva, lecsepegtetve
- 1/4 teáskanál só
- 3 evőkanál cukor
- 1/2 csésze búzadara
- tálaláshoz tejszínhab
Elkészítés:
- Készítsünk szokásos módon darakását, csak a tej helyett vizet használjunk! Amikor elkezd sűrűsödni, habverővel keverjük folyamatosan, hogy a kásának könnyedebb állaga legyen!
- Amikor már besűrűsödött, adjuk hozzá az áfonya nagy részét, és főzzük fel ismét!
- Adagoljuk tálakba, és hagyjuk kihűlni! Tálaláskor tejszínhabbal és további bogyós gyümölcsökkel kínáljuk!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images, kotiliesi.fi, soppa365.fi)
rakott káposzta | recept | finn | kása | étel | lazacleves
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!