A húsvétot az egész világon megünnepeljük, és minden nemzetnek megvan a maga gasztronómiai hagyománya, melyhez ezer szállal kötődik. Ezekből szemezgettünk.
Paraguay: chipas
Ezek a puha sült sajtok Paraguay legnépszerűbb street foodjai, de különösen sokat fogyasztják húsvétkor.
Igaz, olyankor maguk készítik el, ami tovább erősíti a családi kötelékeket, és megalapozza az ünnepi hangulatot.
Argentína: torta pascualina
A quiche-hez hasonlóan ez az argentin étel spenótot, ricottát és főtt tojást tartalmaz,
így nemcsak a húsvét egyik ikonikus alapanyagát, a tojást jeleníti meg, de még egészséges és tápláló is.
Oroszország: paskha
A piramis alakú étel tvorogból, fehér sajtból készül.
Az étel egyszerre szimbolizálja Jézus feltámadását, a húsvéti bárányt és az ünnep tisztaságát.
Egyesült Királyság: hot cross bun
A hot cross bun a nagypéntek és húsvét elengedhetetlen eleme.
A kelt tésztából készült étel tetején lévő bemetszés Jézus keresztre feszítését jeleníti meg, a tésztában használt fűszereket pedig Krisztus testének balzsamozásakor használták.
Libanon: maamoul
A maamoul egy édes, omlós tészta, amely datolyával, pisztáciával vagy dióval készül.
Libanonban húsvét vasárnapján és a vízkereszt ünnepén gyakran fogyasztják, általában karikára formázzák, hogy szimbolizálják Jézus töviskoszorúját.
Mexikó: capirotada
Mexikóban a nagyböjt idején és húsvét előtt ezt a fahéjjal, szegfűszeggel, mazsolával és sajttal készült kenyérpudingot fogyasztják kicsik és nagyok legnagyobb örömére.
Görögország: tsoureki
Ezt a fonott, dióval borított görög kenyeret általában a Krisztus vérét szimbolizáló vörös színre festett tojással szolgálnak fel.
Tojásmentes menüsor
Bár a húsvét ikonikus alapanyaga a tojás, ha ezt a menüsort készítjük el, garantáltan nem fog hiányozni az asztalról. A főtt tojás ugye kihagyhatatlan eleme a húsvéti asztalnak, de érdemes új megoldásokat kipróbálni a felhasználására, hiszen egészen különlegessé is tehető, ha megfelelő fűszerekkel, vagy további alapanyagokkal párosítjuk.
(Fotók: Getty Images)
nemzetközi | nagy sztori | gasztronómia | nemzeti | világ | ételek
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!