Ezt a nyolc ételt sose válaszd a svédasztalról

A svédasztalos vendéglátás a leggyakoribb módja a szállodákban történő étkezéseknek, legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról, sőt számos étterem is kínál korlátlan fogyasztás mellett büféasztalos étkezést. Vannak azonban olyan ételek, amelyeket nem érdemes választanunk. Mutatjuk, melyek lehetnek ezek.

Burgonya alapú ételek

A burgonya alapú köretek a szénhidrátokkal együtt általában a büféasztal elején találhatók. Ennek oka, hogy a vendéglátóhelyek számára olcsón előállíthatók, mégis telítenek, laktatnak, és gyorsan meg tudjuk tölteni velük a tányérunkat és a hasunkat is. A drágább, jobb ételeket kisebb adagokban, kisebb tálakban helyezik a vendégek elé.

Sushi

A svédasztalos sushi komoly emésztési megbetegedéseket okozhat, a nyers hal ugyanis táptalaja lehet az ételmérgezést okozó kórokozóknak.

Édes-savanyú ételek

A kínai konyha remekei gyakran szirupos szószba vannak mártva, hogy aztán bő olajban süssék ki. A fogások zsírokban és cukorban bővelkednek, így bölcsebb helyettük egészségesebb alternatívát választani.

Sárgadinnye

A sárgadinnye felületén könnyebben megtapadnak az olyan baktériumok, mint a szalmonella, így növeli az ételmérgezés kockázatát. Csak akkor érdemes a büféasztalról levenni, ha kellőképpen hűtött, frissnek látszik, nincsenek rajta sötét foltok.

Osztriga

Bár a tenger gyümölcsei a legklasszabb ételek, amiket ehetünk, svédasztalon az egyik legkockázatosabb is, hiszen a vibriózisnak nevezett ételmérgezés egyik formáját okozhatja.

Tojás saláta

A tojássaláta egy népszerű étel, de egyes szakértők szerint ez okoz a legnagyobb valószínűséggel ételmérgezést. A hideg, tojásalapú ételeket a biztonságos fogyasztás érdekében nagyon hidegen kell tartani, ha szobahőmérsékleten tálalják, érdemes teljes mértékben elkerülni.

Tonhal

A tonhalat hidegebb hőmérsékleten kell tartani, mint a többi halfajtát, mert különösen érzékeny bizonyos típusú baktériumokra.

Citromszeletek

Egy amerikai kutatás egy átlagos éttermi citromszelet szennyezettségi szintjét vizsgálta, amiből kiderült, hogy a felületének körülbelül hetven százalékán baktériumok voltak, amelyek akár komoly gyomorpanaszokat is kiválthatnak még akkor is, ha alkoholos italba kerülnek.

De nemcsak a svédasztalos fogások miatt kaphatunk ételmérgezést, hanem őrült TikTok-trend miatt is. Ha viszont nyaralás közben szeretnénk csökkenteni a kockázatot, ezekbe az országokba semmiképpen se utazzunk.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)

nem ajánlott | választani | étkezés | enni | svédasztal

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom