Az Isztriai-félszigeten palackozott olívaolajat a világ legjobbjai között emlegetik, pedig mindössze tizenöt évvel ezelőtt kezdték el úgy igazán komolyan a szakmát arrafelé.
A szakértők véleményeire épülő Flos Olei kalauz 2020-ban ismét a horvátországi Isztriát díjazta a régió legjobb extra szűz olívaolajáért.
Immáron sorozatban hatodszor.
"Úgy tizenöt évvel ezelőtt még gyakorlatilag senki sem készített a térségben palackozott olívaolajat, ennélfogva a termék minőségét ellenőrző szakembereknek is híján voltunk – mondta Denis Ivosevic, az isztriai turisztikai bizottság tagja. – Mostanra azért is jönnek szívesen a turisták Isztriára, mert tudják, hogy itt kiváló minőségű olívaolajat vásárolhatnak."
A Flos Olei mintegy hetven, többségében családi vállalkozásként működő isztriai kistermelőt értékelt. Köztük van Manuel Grubic, aki Bale városában irányít egy kis üzemet. "Az olajbogyó betakarítását kézzel végezzük, majd azonnal fel is dolgozzuk – a megtermelt mennyiség viszont nem számít valami tekintélyesnek" – ecsetelte a vállalkozó. Miroslav Pliso szerint – aki ügyvédként szállt be a bizniszbe húsz évvel ezelőtt – a minőségi termékek és a rengeteg rangos díj feltette a térképre Isztriát, és vonzóvá tette a gasztroturisták körében. Ő mindehhez évente kétezer liter olívaolajjal járul hozzá.
"Az olívaolajunk palackonkénti ára elég magas egy átlagos, jobb minőségű olajhoz képest, ami száz-százhúsz kunába (nagyjából 4800 forint) kerül literenként. A mi palackjaink csupán negyedliteresek, az olívaolaj literenkénti ára így körülbelül hatszáz kunára (vagyis majdnem 25 ezer forintra) jön ki."
Nem hiába, a minőségnek ára van.
Ez is érdekelhet:
(Forrás: Reuters, fotók: Pixabay)
olíva bogyó | extra szűz | minőségi | isztriai-félsziget | Horvátország | legjobb
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!