A látványos kiegészítő egy merőben új mezőgazdasági módszerként is értelmezhető akkor, ha nagy volumenben tekintünk rá.
A François Hurtaud által tervezett Eva névre keresztelt úgynevezett aquaponics egyszerre akvárium és innovatív edény, amely mesterséges ökoszisztémát teremtve alkalmas arra, hogy zöldségeket, gyümölcsöket termeszthessünk, vagy akár virágokat is nevelhessünk benne.
Ráadásul elképesztően dekoratív, így kisbútor funkciót is simán betölthet.
A innováció különleges működési mechanizmussal rendelkezik, hiszen a halak által termelt szennyeződéseket alakítja át a növények tápanyagforrásává azáltal, hogy egy szivattyú segítségével a növények gyökeréhez juttatja azokat, elősegítve a gyors növekedést.
Az aquaponics-szal azonban ennél sokrétűbb tervei vannak a megalkotójának. Egy olyan fenntartható mezőgazdasági módszernek szánja, amely új, környezetbarát, víztakarékos és energiaszegény lehetőséget kínál a növénytermesztésre a hagyományos gazdálkodással szemben.
Az Eva több modulból áll, amelyeket egy mozdulattal egymáshoz lehet illeszteni. A növénytermesztő résznek és az akváriumnak közös ledes fényforrása van, intelligens szenzorainak és applikációjának köszönhetően pedig folyamatosan nyomon lehet követni azt, hogy a halak vize mennyire optimális az egészségük megőrzése és a növények növekedése szempontjából.
Egy szlovák dizájner egyedülálló megoldásának köszönhetően pedig mostantól nem kell attól tartanunk, hogy a vágott virágaink elhervadnak, mire hazaérünk velük.
(Fotók: François Hurtaud)
halak | aquaponics | víz | akvárium | kortárs | dizájn
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!