Hála az egye szélesebb körű információáramlásnak, a világ kvázi összes városából tudjuk, mit és hol kell megkóstolni ahhoz, hogy egy legendát, több generációkon átívelő ikont ehessünk, ezzel pedig gyakorlatilag popkultúrát fogyasszunk. Szó szerint. A legtömöttebb városokban akár fél órákat is sorban állhatunk a híres finomságokért, de van ennek értelme? Ha csak az nem, hogy elmondhatjuk, beleharaptunk hosszas várakozás után, és ötven másik emberrel tolongtunk a helyen. Mondunk inkább pár tuti tippet, hogy hol vehetjük magunkhoz a tipikus finomságokat, esetleg még finomabb verzióban, kevésbé elhíresült helyeken.
Róma: fagylalt
Ne keressünk évszázados históriát a római San Crispino Gelateria mögött, hiszen csupán a kilencvenes évekig kell visszautaznunk a kezdetekhez. A hihetetlen népszerűség még a TripAdvisor-éra előtt érkezett, Elizabeth M. Gilbert amerikai írónő jóvoltából, aki az Ízek, imák szerelmek című regényében és a belőle készülő filmben is megjelenítette a családi fagylaltozót. Két üzletük, különösen a Trevi-kút közeli folyamatosan tele van, a könyvvel a hónuk alatt érkező zarándokok válogatnak a krémek és a sorbet-k között. Letisztult, neutrális ízekre és tömegre számítsunk.
Nem kevésbé családi történet a Gelateria dei Gracchi fagylaltozóké.
Szeretik a szezon adta lehetőségeket kihasználni, és a túltekert fantáziafagyik helyett a klasszikusokat és néhány remek újdonságot vezetnek be.
Ilyen például a fenyőmag fagyi és a pisztáciás habcsók. Négy helyen találjuk meg őket Rómában, és nem kell félni hisztériától, nyugalomban kanalazhatjuk a kiváló gelatókat.
Madrid: churros
Az olajban sült tésztarudak Spanyolország kedvencei, az édes, és jó esetben kívül ropogós, belül omlós churrost Madridban gyakran reggelire is fogyasztják. A legfinomabb, ha forró étcsokoládé mártogatjuk a rudakat. Így van ez a legnépszerűbb churreriában, a Chocolateria San Ginés-ben is. Falát spanyol világsztárok fotói borítják, mosollyal és churrossal szerepelnek a képeken.
1902-ben kezdődött a Los Artesanos története, vagyis szintén nem túl újkeletű a churrosozó. Frissek és finomak az édes, sült tésztácskák, és a csokoládé is kiváló.
Könnyebben kapunk ülőhelyet, ezért nem kell sietni a churros elfogyasztásával, hogy azonnal lerabolják a helyünket.
Párizs: macaron
A színes, mandulalisztből készített két harapásra elpusztítható francia sütikék óriási népszerűségnek örvendenek az egész világon. Vannak, akik a természetes színeket és ízeket választják, másoknak annál vonzóbb, minél kukorékolóbb árnyalatban készül a macaron. Rengeteg filmes vonatkozást sorolhatnánk fel Sofia Coppola Marie Antoinette filmjétől a Gossip Girl sorozatig, ezek pedig még divatosabbá tették a Ladurée luxuscukrászatot. Kedves családi története van, de sajnos ellepik a turisták, még úgy is, hogy Berlintől Bangkokig megtaláljuk a Ladurée-t.
Jean-Paul Hévin egy igazi csokoládéművész, de süteményekben is az élen jár, legyen az éclair, tart, vagy éppen a macaron. Exkluzív sütibutikjait Párizs-szerte megtaláljuk, és nem kevésbé lesz luxus az élmény. Elsőrangú összetevőkkel, alacsony cukortartalommal, hiszen eszében sincs elnyomni az ízeket.
Lisszabon: Pastel de Nata
A függőséget okozó, leveles tésztakosárban ücsörgő tojásos krém Portugália leghíresebb süteménye. Szerzetesek készítették először, és valóban Belémből származik, tényleg a Pastéis de Belém 1837 óta létező sütödéből indult hódító útjára. Portugáliában ugyan senki sem siet, és még a sorban állás sem jár stresszel, tényleg minden sarkon lehet viszont kapni a sütiből, persze változó minőségben, ezért nem árt, ha ismerünk tuti lelőhelyet.
A monostorhoz közeli Pastelaria Santo António ugyan nem rendelkezik ilyen múlttal, a tojásos sütijeik viszont messze a legfinomabbak a városban.
Ha jókor érkezünk, még melegek, és az első harapásnál csak úgy hömpölyög kifelé az édes főzött krém.
Az üzlet elhelyezkedése is festői, érdemes felsátálni a klasszis édességért.
Bécs: Sacher torta
Szomszédaink híres Sacher tortája a bécsi kávéházi élet édes katalizátora, óriási családi tortaháborút robbantott ki, hiszen az először az édesapa nyomán a Demel cukrászdában készített sütemény receptjét a fiú, Eduard Sacher magával vitte a maga alapította Sacher Hotelbe. A hotel csődbe ment, és a követező leszármazott a Demelben kapott állást, ahová visszavitte a receptet. Igen ám, de a hotel új tulajdonosokhoz került, és nem voltak restek, meglovagolták a híres tortát, és saját termékükként kezdték árusítani. Szép kis pereskedés indult a történtek után. A torta mindkét kávéházban kapható, mai napig, csupán más néven.
Ha isteni Sachert keresnénk, de nem púposkodnánk és tologanánk a kávéházakban, jó választás lehet a Konditorei Oberlaa, ahol ugyan nincsenek díszes csillárok és századfordulós stílusjegyek, de a torta és a vele érkező, azonos méretű tejszínhabfelhő hibátlan bécsi élmény.
Ez is érdekelhet:
fagyizó | fagyi | sacher torta | churros | macaron | utazás
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!