Íme, az első számú kifogás, ami elhangzik az éttermi foglalás lemondásakor

Nem vagyunk túl kreatívak, ha a foglalás lemondásáról van szó.

Este hat óra van, és csörög a telefonunk, emlékeztetve arra, hogy harminc perc múlva egy étteremben kellene ülnünk. Az emlékeztetőt látjuk, de kényelmesen nézzük az egyik streaming szolgáltató filmjét, miközben hirtelen bepánikolunk. Kezdjük magunkat egyre kényelmetlenebbül érezni, de nem tudunk felkelni, hogy eljussunk az étterembe. Itt az ideje, hogy felhívjuk a helyet, és kitaláljunk valami jó ürügyet a törlésre. Beteg lett az egyik családtag?

Ez hazugság és pontosan ezt mondja rajtunk kívül mindenki más is.

Jelentős károkat okoznak azok a vendégek, akik nem jelennek meg az étteremben foglalásuk ellenére, hiszen az étterem bevételtől esik el. Ez azonban úgy tűnik, nem zavarja az amerikai fogyasztókat. Egy friss felmérés szerint

húsz százalékuk orvosi ellátást hazudik, huszonegy százalékuk pedig családi vészhelyzetet említ.

Mindenképpen jó hír, hogy harmincöt százalékuk megváltoztatná aktuális tevékenységét, hogy időben eljusson az étterembe, ötvenöt százalék pedig inkább átadná a foglalást egy ismerősének, csak ne kelljen lemondania.

Vannak olyan rendkívül népszerű éttermek, ahol az asztalfoglalás lemondásáért díjat kell fizetni. Egy felmérés szerint azonban például az amerikaiak hetvenegy százaléka egyetlen fillért sem akar áldozni erre, így vagy a díj visszatérítéséért könyörögnek, vagy egyszerűen vis maior-helyzetet hazudnak. Mentségükre szóljon, hogy

jelentős részük megfontolná azt, hogy fizessenek, ha a "büntetés" mértéke tíz dollárnál kevesebb.

Akkor cselekszünk a legetikusabban, ha a lehető legkorábban lemondjuk a foglalásunkat vagy átadjuk egy ismerősünknek a lehetőséget az éttermi étkezésre.

Ha eljutunk az étterembe, ott is vannak szabályok, amiket érdemes betartanunk, például, ha úgy akarunk étkezni, mint a franciák vagy az olaszok. És vannak olyan szokások is, amiket erősen ajánlott hamar levetkőznünk.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

étterem | kutatás | etikett | felmérés | lemondás

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom