A világ folyamatosan átalakul, és benne a vendéglátóipar is. Az egyik neves külföldi gasztroportál séfeket kérdezett meg, hogy milyen változásokra, kihívásokra lehet számítani 2022-ben.
Az amerikai szakácsok számos szempontot megvizsgáltak akkor, amikor felállították prognózisaikat. A 2022-es gasztrotrendek megfogalmazásakor figyelembe vették az élelmiszeripari innovációkat, az ágazati trendeket és a koronavírus hatásait is.
Caroline Glover séf szerint a vendéglátószegmens dolgozói gyakran emberfeletti munkát végeztek, hogy túléljék a járványt. Kiégtek, kimerültek, a pandémiának pedig nincs vége. Úgy véli, 2022 központi kihívása éppen ezért az lesz, hogy a dolgozók elfogadják azt, hogy krízishelyzetek – legyen az világjárvány, klímaválság, vagy ellátási nehézségek – már állandóan az ágazat részei maradnak.
Általánosságban véve úgy vélik, hogy az ételek árai növekedni fognak elsősorban az alapanyagárak emelkedése, az időjárási szélsőségek és az importálási nehézségek miatt. Ennek következtében az éttermek leegyszerűsítik majd az étlapjaikat.
A séfek kreatívan állnak majd a fogások előállításához annak érdekében, hogy minimalizálják a hulladéktermelést.
Az étlap racionalizálása azonban nem az unalmas ételeket jelenti majd, sőt, minden eddiginél több ízre lehet számítani, ugyanakkor a vállalkozások számára ez jelentős könnyebbséget jelenthet a készletgazdálkodásban és a kiadásaik mérsékléséhez is hozzájárulhat.
Az ellátási lánc számos esetben megszakadt 2021-ben, így minden eddiginél jobban felértékelődtek a lokális, megbízható forrásból származó élelmiszerek. Ez különösen nagy hangsúlyt fog kapni várhatóan a halak és a húsok, valamint a szezonális alapanyagok körében.
Egy bostoni szálloda vezető séfje szerint 2022-ben nagy népszerűségnek örvendenek majd a szakácsok közös vacsoraestjei, ahol egyedi stílusukat ötvözve tudnak páratlan kóstolómenüket kínálni a vendégeknek. De az éttermek együttműködése más módon, például a házhozszállítás terén történő összefogással is megvalósulhat,
egyfajta közösségi szolgáltatás kialakításával.
A séfek jó eséllyel ismét visszatalálnak gyökereikhez, újra kapcsolatba kerülnek hazájuk kultúrájával és történelmükkel, az innovatív technikákat pedig a jelenlegi életükből vett inspirációkkal egészítik majd ki. A múlt és a jelen egyfajta fúziójából egy sokszínű gasztronómiai paletta születhet meg, amelyben a fogások minden eddiginél személyesebbek lehetnek.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)
árak | étterem | étlap | élelmiszerárak | vendéglátás | árnövekedés
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!