Az orosz-ukrán háború olajválságot hozott, ez pedig egyre több éttermet ér utol. A vendéglátóhelyek egy része Németországban már most is levette az étlapjáról a sült krumplit, a következő hetekben pedig várhatóan még többen döntenek hasonlóképpen. De Belgiumban sem sokkal jobb a helyzet.
Egy vendéglátós, Freddy Basel a Bildnek elmondta, van még egy utolsó, tizenöt literes étolajos kannája, ha az elfogy, a fritőz hideg marad. Nála már most sem jár a curry wurst mellé a sült krumpli.
Ennek oka, hogy az étolaj ára olyan robbanásszerűen megnőtt, hogy
az étterem nem tudja kigazdálkodni azt, drasztikusan pedig nem akarják megemelni a hasábburgonya árát, mert fogyasztóik úgy már nem vennék meg.
Úgy fogalmazott: januárban még kilencven centet, azaz átszámítva nagyjából 330 forintot fizetett egy liter étolajért, ma már ez akár négy euró, vagyis közel 1500 forint is lehet. Hozzátette azt is, hogy
ilyen szintű áremelkedéssel az elmúlt huszonöt évben nem találkozott.
Kongatják a vészharangokat Belgiumban is, ahol nemcsak az étolaj ára szökött az egekbe, de gyakorlatilag minden alapélelmiszer többe kerül, mint a háború kirobbanása előtt. Ahogyan arra a Roadster korábban felhívta a figyelmet, az olajválság az elsők között Spanyolországot érte el, ahol
már hetekkel ezelőtt mennyiségi korlátozást kellett bevezetni az étolaj vásárlására a nagyobb szupermarketekben.
Szintén megírtuk, hogy nem csupán az étolaj esetében okozhat problémát a háború a globális élelmiszerellátásban. Várhatóan további drágulás lesz a gabonafélék, és minden ebből készült élelmiszer, valamint a húsfélék körében is.
(Forrás: Bild, fotók: Getty Images)
háború | orosz | ukrajna | drágulás | olaj | ukrán
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!