A szállodahajók kulináris kínálata széles skálán mozog: vannak olyan hajók, amelyeken Michelin-csillagos étteremben megfordult séfek dolgoznak, vannak, amelyek a tradicionális konyhákat követik és vannak olyanok is, amelyeken több tucat étterem változatos fogásai várják a vendégeket. Bár mindez istenien hangzik, a szakértők szerint érdemes néhány dolgot kerülni a hajóút során.
Ne vigyük túlzásba a fűszerezést!
A hajós körutazás során erősen ajánlott kerülni a magas zsírtartalmú és fűszeres ételeket, amelyek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját és fokozhatják a hajókázással járó émelygést. A szakértők szerint már az indulás előtti este érdemes mellőzni az ilyen fogásokat.
Folyadékbevitel vízből
Csábító lehet, ha a folyadékbevitelünket különböző koktélokból és üdítőkből fedezzük, valójában azonban a víz az, ami csökkentheti a tengeribetegséggel összefüggő kiszáradás kialakulásának kockázatát és a fejfájás esélyét. Émelygés esetén a menta és a gyömbér segíthet.
Inkább étlapról rendeljünk, mint svédasztalról válogassunk!
A svédasztalok számos választási lehetőséget kínálnak, azonban a dietetikusok szerint érdemes kerülni ezeket, vagy nagy körültekintéssel válogatni az ételekből. Ha valami nem tűnik frissnek – például a hal színe szürkéskék vagy fényes, a saláta fonnyadt – ne fogyasszunk belőle!
Ne együnk olyan ételt, ami korábban problémát okozott!
Ha a múltban ért már minket kellemetlen tapasztalat bármilyen étellel kapcsolatban, nem a hajós körutazás során jött el az ideje annak, hogy kísérletezzünk vele. Ételmérgezést kapni a hajón kétszeresen is kellemetlen, mivel a tüneteket az esetleges tengeribetegség súlyosbíthatja.
Ne igyunk alkoholt, ha tengeribetegnek érzzük magunkat
Ha émelygünk, rosszul érezzük magunkat, kerüljük az alkoholt, mivel ez a tüneteket tovább erősítheti. A gyömbérsör lassú, kortyonként történő fogyasztása azonban jótékony hatással lehet, emellett érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek enyhítik a hányingert – ilyen lehet a keksz és a kenyér.
Mindezek ellenére azonban azt javasolják a szakértők, hogy ne vonjunk meg magunktól a körutazás során semmilyen olyan ételt, amire a szervezetünk kifejezetten vágyik. Együnk, ha éhesek vagyunk és ne fogyasszunk többet, ha úgy érezzük, jól laktunk.
A hajós körutazások igazán izgalmasak és élményekben gazdagok. Különösen akkor, ha egy olyan vitorlással utazunk, amely világsztárok kedvelt játszótere volt, vagy éppen a világ legnagyobb luxusjachtján hajózzuk körben az olasz és a horvát partokat. Ha pedig ennél kicsit messzebbre is elmerészkednénk, van öt kihagyhatatlan hajóút, amivel Grönlandtól egészen az Északi-sarkig kalauzol bennünket.
(Forrás: Travel + Leisure, fotók: Getty Images)
tengeribetegség | hajós körutazás | étkezés
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!