Nem ezért fizetjük az Uniót a sztárséf szerint

Nyugat-Ukrajnából üzent a szerinte tétlenkedő szervezeteknek.

José Andrés spanyol-amerikai séf, aki többek között egy két Michelin-csillagos étterem tulajdonosa, 2010-ben, a haiti földrengésre reagálva alapította meg a World Central Kitchen non-profit szervezetet, hogy legyen, aki főtt étellel látja el a természeti katasztrófák és humanitárius válságok által sújtott régiók lakosságát.

A háború kitörését követően is néhány órán belül már a lengyelországi Medyka határátkelőhelyén termett a csapatával, és szinte azonnal elkezdett főzni az Ukrajnából menekülőknek. A szervezet több mint kétszáz alkalmazottból és önkéntesből álló hálózata jelenleg naponta mintegy száznyolcvanezer adag ételt oszt ki Ukrajnában, Lengyelországban, Magyarországon, Moldovában és Romániában.

A jelenleg Lvivben tartózkodó sztárséf ugyanakkor úgy érzi, nem mindenki teszi meg a tőle telhetőt, és a NATO- illetve G7-találkozó kapcsán élesen bírálta az ENSZ-et és az EU-t. Mint mondta, "nem állnak bele eléggé" a menekültek segítésének ügyébe.

Többet kell várnunk a nagy szervezetektől. Ha nem ezt tesszük, akkor az a kérdésem, hogy mégis miért tartjuk őket? Mire költjük el a milliókat?

 

"Hiányoljuk a vezető szerepet" – tette hozzá, miközben méltatta a lengyel kormány munkáját, és kiemelte, hogy a menekültek alapvető szükségleteinek ellátása “gigantikus vállalkozás”, amely több támogatást igényel.

Az ENSZ adatai szerint a válság miatt több mint tízmillió embernek kellett elhagynia a lakóhelyét, és legalább 3,7 millió ember menekült el Ukrajnából. Közülük 2,2 millióan érkeztek Lengyelországba.

Andrés szerint ahelyett, hogy beszédeket mondanának és távolról néznék, ahogyan súlyosbodik a helyzet, a vezetőknek olyan rendszereket kellene bevezetniük, amelyek segítségével a menekültek biztonságba kerülhetnek, és amelyek megelőzik, hogy nők és gyermekek tűnjenek el.

Eközben a szervezet több mint százötven ukrán étteremmel és séffel dolgozik együtt, akik még az ostrom alatt is biztosítják az ételt, és ha kell, bunkerekben főznek. Mariupolban például szarvast vadásztak és abból készítettek pörköltet. “Ezek a szakácsok igazi hősök. Főznek a bunkerekben, főznek a rakétatámadások alatt, és élelmet szereznek, ahogy csak tudnak” – mondta Andrés. “Ez egy olyan pillanat, amikor mindenki megteszi, amit tud, azzal, ami épp a keze ügyébe esik.”

Szíven ütő fotók mutatják be az ukrajnai háború pusztítását, miközben világméretű szállásadói összefogás jött létre, mi pedig magyar vodkával is segíthetjük a menekülteket.

(Forrás: theguradian.com, képek: Getty Images, Unsplash)

ukrajna | élelem | michelin-csillagos | menekülés | séf | José Andrés

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom