A repülőgépen felszolgált ételek elég széles skálát fednek le a turistaosztályon kezünkbe nyomott sós mogyorótól kezdve az első osztályon séf által készített háromfogásos menüig. Az, hogy mit eszünk a levegőben, jelentős hatást gyakorol a repülési élményünkre. A legjobb esetben jóllakottan és elégedetten köszönünk el a személyzettől, de ha rossz típusú ételeket választunk (vagy kapunk), akkor kiszáradhatunk, keringési zavar léphet fel, vagy – ülésszomszédunk bánatára – puffadhatunk. A saját és utastársaink jóléte érdekében táplálkozzunk helyesen, és fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.
Mit együnk felszállás előtt?
Az emésztési csata már jóval a beszállás előtt elkezdődik. Ha odafigyelünk arra, hogy mit fogyasztunk a repülést megelőzően, akkor ez sokat számíthat abban, mennyire érezzük jól magunkat az utazás alatt.
Nadeen White orvos és utazási blogger elmondta, hogy a "a gázos" ételek vagy magas rosttartalmúak, vagy bizonyos típusú cukrokat tartalmaznak. Ilyen például a bab, a brokkoli, a karfiol, a borsó, a szilva, a narancs, a sárgabarack és az olyan aszalt gyümölcsök, mint a mazsola és az aszalt szilva. White megjegyzi, hogy a laktáz enzim csökkenése miatt, ahogy öregszünk, úgy a tejtermékekben lévő laktóz puffadást és gázokat okozhat a felnőtteknél.
Éppen ezért repülés előtt érdemes kerülni a tejet, a fagylaltot, a krémsajtot és a tejszínt.
Ami az italokat illeti, White azt javasolja, hogy inkább felejtsük el az almalevet, ami egy szorbit nevű emészthetetlen cukrot tartalmaz. A szénsavas italok (a víz és a diétás üdítők is) ugyanis igencsak komoly bűnösöknek számítanak a gázok és a gyomorpuffadás ügyében.
Mit együnk és igyunk repülés közben?
Annak ellenére, hogy bizonyos tanulmányok megkérdőjelezik a repülőgépen lévő víztartályok tisztaságát, Mia Herman, a Travel with Mia légiutas-kísérője és utazási bloggere szerint fölösleges aggódni a baktériumok miatt. "Már tíz éve iszom a fedélzeten elérhető vízből, és soha nem lettem beteg" – mondja. "Ha kávét vagy teát kérsz a repülőn, akkor egy tartályból kapsz vizet hozzá. Aki nyugtalankodik, maradjon a palackozott víznél, a gyümölcsleveknél vagy az üdítőknél."
A fedélzeten kérhető ételek viszont már más tészta. A fapados légitársaságok repülőgépein alkalmanként felszolgált snackek, például a pizzás tasakok vagy más, becsomagolva érkező ételek esetén a műanyag ilyen módon történő felmelegítése miatt káros vegyi anyagok kerülhetnek az ételre, különösen az olyan zsíros fogásoknál, mint a húsok és a sajtok.
Akik nem bíznak a fedélzeten felszolgált ételek és italok minőségében, azok jobban járnak, ha visznek magukkal valamit. A szilárd ételek gond nélkül átmehetnek a repülőtéri biztonsági ellenőrzésen, bár az olyan kencéket, mint a humusz, a mogyoróvaj vagy a lekvár, korlátozott mennyiségben lehet csak felvinni a gépre. Sally Pansing Kravich táplálkozási szakértő azt ajánlja, hogy válasszunk "hordozható" élelmiszereket, például gyümölcsöt, zöldséget és dióféléket. Vizet és egyéb italokat a beszállás előtt a terminálon lehet vásárolni, illetve a biztonsági ellenőrzés után újratölthető a vizes palackunk.
A legjobb ételek a hosszú repülőút utáni regenerálódáshoz
Jelentős mennyiségű víz elfogyasztása csökkentheti a jetlag érzetét, és segíthet könnyebben akklimatizálódni az új helyhez.
Az alkohollal finoman kell bánni a levegőben, mert a kevesebb oxigén és a száraz légkör miatt repülés közben erőteljesebben "támad", és kellemetlen másnapossággal fizethetünk érte.
A hidratálás tehát kulcsfontosságú.
A leszállást követően Caleb Backe egészségügyi és wellness-szakértő azt ajánlja, hogy tervezzük meg előre, hol fogunk enni, hogy ne éhezzünk, és lehetőleg ne a legközelebbi gyorsétteremben találjuk magunkat.
Ha olyan helyen szállunk meg, ahol van konyha, az remek, de ha nincs, akkor keressünk a közelben termelői piacokat, valamint "tiszta" éttermeket annak érdekében, hogy biztosak legyünk benne, hogy egészséges ételeket kapunk. Kerüljük a leszállás utáni délutáni koffeint, nélküle ugyanis könnyebb lesz alkalmazkodni a helyi időhöz. Válasszunk helyette friss gyümölcsöt, amely tele van rostokkal és antioxidánsokkal.
Eközben Svájc nemzeti légitársasága az élelmiszer-pazarlás minimalizálása érdekében a nap utolsó járatain olcsón árul ételeket – de az utasok nem tudják pontosan, mi is van az általuk megvásárolt csomagban.
(Forrás: Matadornetwork, fotók: Getty Images, Pixabay)
inni | utazás | érdemes | folyadék | alkohol | fogyasztani
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!