Eltűnhet az egyik legalapvetőbb szállodai szolgáltatás

Egy híres dizájner nemrég megjósolta, hogyan fognak átalakulni a hotelek az idén, de arra ő sem gondolt, hogy olyan alapvető szolgáltatásoknak vethet tartósan véget a járvány, mint a napi takarítás.

Bár ez a trend a Covid alatt kezdődött, azért, hogy ezzel is csökkenjen az idegenek közötti érintkezés, sok szállodában megszokottá vált, és több mint két évvel később a takarítás napi rutinja még mindig nem tért vissza.

Persze, minden hotelnek saját irányelvei ezt illetően, a Marriott szabályzata például szállodánként is eltérő. A szobákat általában hat naponta takarítják automatikusan, ennél gyakoribb szolgáltatást csak külön kérésre biztosítanak.

A Hiltonban sem jár naponta a szobalány, hacsak nem kérik a vendégek,

a Walt Disney World-ben pedig minden második nap raknak rendet a szobában, ami a törölközőcserét és a szemétszállítást is magában foglalja, de az ágy rendberakását már nem.

A kaliforniai Santa Cruzban található Hotel Solaresben nem takarítanak annál, aki három vagy annál kevesebb éjszakát marad, háromnál több, de maximum hat éjszaka esetén pedig egyszer jár a szolgáltatás, emellett azt javasolja a vendégeknek, hogy hagyják a szemetet az ajtó előtt.

De mit szólnak mindehhez a látogatók? Mint D. Taylornak, az Egyesült Államok és Kanada vendéglátóipari dolgozóit tömörítő szakszervezet nemzetközi elnökének közleményében olvasható, "a vendégek nem akarják, hogy minden alkalommal szólniuk kelljen, amikor ki kell vinni a szemetet vagy cserélni kell a koszos törölközőt. Ha nincs takarítás, akkor mitől marad más egy szálloda, mint egy drágább Airbnb?”

Sok esetben a szolgáltatások csökkentése inkább a pénzről szól, mint a biztonságról, miután munkaerő- és eszközhiány sújtja a szállodákat, amiben az ellátási láncokkal és az inflációval kapcsolatos problémák is közrejátszanak. Az American Hotel & Lodging Association 2021. novemberi felmérése szerint a szállodák hetvenkilenc százalékos költségnövekedésről számoltak be a takarítási felszerelések terén.

A közgazdászok külön szót is társítottak ahhoz a jelenséghez, amikor a vállalat nem árat emel, hanem költséget csökkent, ami a szolgáltatások színvonalának visszaeséséhez vezet. Ez a skimp=fukar és az inflation, vagyis infláció szavakból összerakott skimpflation, ami az infláció miatti spórolást jelenti.

Itt megtudhatod, mely városokban kell átlagban a legtöbbet fizetni egy ötcsillagos hotelszobáért, itt pedig  az derül ki, hogy milyen szállodai szokás terjedt el egy színészlegenda hűtlensége miatt.

(Forrás: HuffPost, képek: Unsplash)

takarítás | covid | szálloda | szolgáltatás | hotel

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom