A beszállástól az italrendelésig íme, a követendő etikett.
Az első osztályon repülés, mint tudjuk, rengeteg előnnyel jár, legyen szó akár a jobb ételekről, egy majdnem fullos bárról, netán exkluzív fürdőszobáról.
Bőséges a személyes tér és csúcstechnológiás opciókból lehet választani. Néha még olyan kényelmi szolgáltatásokkal is meglepik az utasokat, mint pizsama, papucs vagy spa-jellegű termékek.
Teljesen érthető, hogy némi izgalom kíséri a gépre szállást, amikor első osztályú jegy lapul a zsebünkben. Azonban van különbség aközött, hogy ez a többiek számára is érzékelhetővé válik, vagy pedig úgy lépünk fel a fedélzetre, mint mindenki más.
Ne legyünk túlbuzgók!
Nem kell előrefurakodni a beszálláskor. Az első osztály eleve a gép elején található, így logikusan nézve nincs is értelme. Ráadásul az első osztályú ülés nyilvánvalóan foglalt – tehát nem arról van szó, hogy őrült rohanás lenne a legjobb helyekért.
Fontos megjegyezni, hogy a fedélzeten nem mindenki áll az utas rendelkezésére. Gyakori tévhit ugyanis, hogy az első osztályon utazók helyett mindent megtesz a személyzet, beleértve például a csomagok bepakolását a poggyásztartóba (ha esetleg valamilyen egészségügyi probléma áll fenn, akkor természetesen más a helyzet). Persze előfordulhat, hogy egy légiutas-kísérő felajánlja, hogy átveszi a kabátot vagy az italrendelést, de ez alapvetően nem jellemző.
Figyeljük meg a környezetet!
Az először első osztályon utazókat valószínűleg meglepik majd a megszokotthoz képest eltérő körülmények az ülőhelyektől kezdve a mosdóig. Teljesen rendben van, ha időt szánunk az ismerkedésre – mindaddig, amíg nem zavarjuk vele a többi utast, vagy nem akadályozzuk a személyzet tagjait.
A felfedezés közben érdemes az utastársak testbeszédét is megfigyelni. Ha a legtöbben magukba zárkóznak, és olvasnak, zenét hallgatnak vagy szundikálnak, akkor jó eséllyel nem lesz nagy társasági élet a gépen. Ha azonban érezni némi zsibongást, akkor...
A repülés alatt
Az egyik legfontosabb, amit nem szabad elfelejteni, hogy a jegy nem egy személynek biztosít különleges szolgáltatást, hanem az egész utastérnek. Ez olyan ajánlatokat foglal magában, mint az ingyenes italok és a gyakran speciálisan összeállított, minőségi étlap.
Étel- és italrendelés
Magától értetődően a túlzott italozás erősen elítélendő, nemcsak az első osztályon, hanem bárhol és bármikor a repülőgépen. Csak azért, mert az italok ingyen vannak, nem jelenti azt, hogy cukorkaként kell osztogatni őket.
Van még néhány dolog, amit nem szabad elfelejteni:
- Ha a járat belföldi vagy rövid távú, nem igazán helyénvaló egyedi igényekkel előállni vagy jelentős változtatásokat kérni a menün, kivéve ételallergia esetén
- Hosszú távú járatokon könnyebben megvalósíthatók ezek a kérések, hiszen több idő és erőforrás áll rendelkezésre, de ezt előre, a lehető leghamarabb jelezni kell
- Fontoljuk meg az étkezés időpontját, mert a személyzet gyakran megkérdezi, hogy az utasok mikor szeretnének enni; nem minden járatra jellemző ez, de lehetséges
- A nemzetközi járatokon az étlapokat általában már az utazás elején kiosztják, hogy az utasok nyugodtan átnézhessék és választhassanak
- Ne nyomogassuk a hívógombot csak úgy, kivéve, ha olyan jelentős problémáról van szó, amelyet időben el kell intézni
- Nem kell túlgondolni a dress code-ot (nyugodtan át lehet öltözni a mosdóban), kerüljük azonban a cipő levételét és az úgymond túl kényelmes öltözködést
Ha esetleg eddig nem gondolkodtál el ezen, itt eláruljuk, miért vannak fehérre festve a repülőgépek, itt pedig azt, hogy miért a bal oldalon kell beszállni a gépbe.
(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)
íratlan | utazás | nagy sztori | szabályok | első osztály | etikett
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!