Mi történt az elő- és utószezonnal? Már nem biztos, hogy jobban megéri ekkor utazni

Régebben, ha az ember kevésbé költségesen akart utazni, megvárta az őszt, amikor olcsóbbak lettek a repülőjegyek és a szállodák a nyári csúcsszezonhoz képest. De vajon mennyire igaz ez manapság is?

A nyaranta szaporodó hőhullámok, a növekvő tömeg és a magas árak miatt egyre többen döntenek úgy, hogy a főszezonon kívül utaznak: így lassan ez az időszak is egyfajta főszezonná változik.

Jack Ezon, a New York-i székhelyű Embark Beyond utazási iroda alapítója szerint a szeptember az új augusztus. Mint mondja, ügyfeleik közel egyharmada, akik eddig rendszeresen júliusban és augusztusban utaztak a Földközi-tengerhez, júniusra, szeptemberre vagy októberre időzítették át a nyaralást, és ezzel párhuzamosan a nyári árak is átcsúsznak a holtszezonba.

Egyedül az iskolakezdés szab gátat az utazókedvnek, de az őszi visszaesés ezzel együtt sem olyan látványos, mint korábban volt, ami a távmunka és a rugalmas munkarend elterjedésének is köszönhető. Az Expedia friss utazási előrejelzése szerint az őszi utazók hetven százaléka gyermek nélküli felnőtt.

Mint Matt Berna, az Intrepid Travel globális utazásszervező cég amerikai kontinensért felelős elnöke elmondta, idén az őszi és tavaszi foglalások ötvenhat, illetve hetven százalékkal nőttek a pandémia előttiekhez képest.

Üzleti szempontból persze megéri minél kisebbre csökkenteni a holtszezont és a foglalásokban tapasztalható hullámvölgyeket, ezért sok úti cél igyekszik egész évben csábítani a turistákat.

Összességében úgy tűnik, hogy a holtszezon sok helyen néhány hétre illetve napra korlátozódik, és ha ilyen ajánlatokat szeretnénk kifogni, érdemes lehet például novemberre illetve december első két hetére tervezni az utazást vagy január-februárra, már ha nem síelni készülünk.

Aki harminc-ötven százalékkal olcsóbban és tömeg nélkül akarja felfedezni Rómát, annak ideális időszak lehet a január, míg a Comói-tónál található Grand Hotel Tremezzo októbert ajánlja, amikor jó az idő, és a főszezoni árak körülbelül a felükre csökkennek (egy éjszaka ilyenkor 825 dollárnál kezdődik, míg nyáron 1870-nél).

Emellett érdemes szem előtt tartani, hogy több hotelben is a hét közepén, a hétfőtől csütörtökig tartó időszakban találjuk a legalacsonyabb árakat télen és kora tavasszal.

A hőhullámok nemcsak az utazás idejére, de helyszíneire is hatással vannak. Ha viszont nem mondanál le a kora őszi kiruccanásról, ajánlunk négy gyönyörű és megfizethető úti célt.

(Forrás: New York Times, képek: Unsplash, Getty Images)

holtszezon | árak | utószezon | előszezon | utazás | főszezon

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom