Csúcsrajár a szénanátha, a parlagfű-allergia pedig évről évre egyre többeket érint. A tüsszentéssel, irritációval, viszketéssel járó tüneteket általában vény nélkül kapható gyógyszerek, antihisztaminok segítségével próbáljuk elmulasztani, érdemes azonban fokozottan odafigyelni ebben az időszakban a táplálkozásunkra is. Vannak ugyanis olyan élelmiszerek, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásuk révén. Összegyűjtöttük ezeket.
Ananász
Az ananász olyan enzimet tartalmaz, amely csillapítja az irritációt és a gyulladást, így csökkentheti a szem viszketését és az orrfolyást is. Érdemes nyersen fogyasztani tízóraira vagy uzsonnára.
Káposzta
A karotinoidokban gazdag leveles zöldség olyan pigmenteket tartalmaz, amelyek enyhítik a gyulladást és meggátolják a hisztaminok felszabadulását, melyek az allergiás tünetek egy részéért felelősek. Ha olívaolajjal vagy avokádóval társítjuk, jelentős mértékben elősegíthetjük a karotinoidok felszívódását.
Vöröshagyma
A vöröshagyma magas koncentrációban tartalmaz flavonoid kvercetint, amit természetes antihisztaminként tartanak számon. A vöröshagyma mélyvörös színéért felelős összetevő segít megnyugtatni azokat a sejteket, amelyek a levegőben lévő allergénekre, például a pollenre és a poratkákra reagálnak. A kvercetin az almában, bogyós gyümölcsökben és a brokkoliban is megtalálható.
Lazac
Az olajos halakban, például a lazacban található omega-3 zsírsavak segíthetnek csökkenteni a szervezetben jelenlévő gyulladást, így enyhíthetik a leggyakoribb allergiás tüneteket. A zsírsavak megtalálhatók a makrélában, a szardíniában, a dióban és az algában is.
Kefir
Az allergiaszezonban rendkívül fontos a szervezet immunrendszerének támogatása. A kefir probiotikumokban gazdag, elősegíti a bélben élő hasznos baktériumok egyensúlyának fenntartását. Fogyasszuk salátaöntetként, turmix alapanyagaként, vagy önmagában!
Fokhagyma
A fokhagyma antioxidánsokban gazdag, és azon túl, hogy csillapítja a gyulladásokat, meggátolja a hisztaminok felszabadulását, így csökkenti az allergiás tünetek hevességét.
Gyömbér
Évezredek óta természetes gyulladáscsökkentőként használják a gyömbért, ami a fokhagymához hasonlóan a hisztamin felszabadulását gátolja meg. Érdemes frissen, reszelve, akár limonádéba szórva fogyasztani.
Kurkuma
Az élénk színéről és különleges ízéről ismert fűszer erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai miatt került a listára.
Egy tanulmány megállapította, hogy a szénanáthás betegek tünetei jelenetős mértékben csökkentek, miután két hónapon keresztül rendszeresen fogyasztottak kurkumát tartalmazó ételeket.
Az egészségtudatos életmódba azonban a táplálkozás mellett napirendünk, szokásaink átalakítása is beletartozik. Kutatások igazolják, hogy a természetből vett hangok és a madarak éneke is jótékony hatással lehet egészségünk megőrzésére, hiszen egyrészről elűzik a stresszt, másrészről még a fájdalom érzését is enyhítik.
(Forrás: BBC goodfood, fotók: Pixabay)
élelmiszerek | ételek | egészség | szénanátha | allergia | egészséges táplálkozás
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!