Brutálisan megdrágul a kávé, a csoki, a rizs és még egy sor élelmiszer

A Fehér Ház volt séfje szerint hiány lehet a kávéból, a csokiból és a rizsből is a közeljövőben. Az állításait számos tanulmány alátámasztja.

A Fehér Ház egykori vezető szakácsa, Sam Kass megkongatta a vészharangot egy sor élelmiszerrel kapcsolatban. A People-nek adott interjújában úgy fogalmazott: számos, szívünknek nagyon kedves étel van valós veszélyben. Úgy véli, jó úton haladunk afelé, hogy ezekből hiány legyen és a legtöbb ember számára elérhetetlenné váljanak, vagy

ha megvásárolhatók is lesznek, az áruk rendkívül megnövekszik majd.

Konkrétan megemlítette a bort, a csokoládét, a kagylót és a rizst is, mint veszélyben lévő élelmiszert, valamint kiemelte a kávét is, melyből becslések szerint globális léptékben naponta kétmilliárd csészényi fogy.

A legfrissebb tanulmányok alátámasztják Kass állításait, egyes feltételezések szerint 2050-re már nem lesz csokoládé.

2022 januárjában a Zürichi Egyetem kutatói közzétettek egy jelentést, amely a klímaváltozás kávéra, kesudióra és avokádóra gyakorolt hatásáról szólt. A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a kávé a legsebezhetőbb az éghajlatváltozással szemben, ennek hatásait pedig termesztő régióban negatívan érzékelhetik.

Meglátásuk szerint a változások a következő három évtizeden belül lezajlanak,

Braziliában, Vietnamban, Indonéziában és Kolumbiában pedig erősen le fognak csökkenni a termőterületek.

Egy 2019-es, a Science.org-on megjelent tanulmány pedig egyenesen úgy fogalmaz: a vadon termő kávéfajták legalább hatvan százalékát a kihalás fenyegeti a következő évtizedben.

Augusztusban pedig a Bloomberg számolt be arról, hogy a brazil arabica termelők, akik a világ legnagyobb exportőrei, ismét hatalmas veszteségeket voltak kénytelenek elszenvedni a szokatlan időjárás miatt. Az alacsony terméshozam a globális kínálat csökkenését jelenti.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

drágulás | kávé | csoki | áremelkedés | csokoládé | bor

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom