Nagyon úgy néz ki, hogy Tarcal felrajzolta magát az ország turisztikai térképére – méghozzá vastag filccel. A tettért pedig leginkább egy ötcsillagos szálloda és egy hagyományokhoz ragaszkodó étterem a "felelős". Kiderítettük, miért.
A környék nagyjából húsz éve küszködik a figyelem bevonzásával, inkább kevesebb, mint több sikerrel.
Korábban alig-alig tudott bármit is megmutatni a nagyközönségnek, valamint hiány mutatkozott a kiemelkedő színvonalú hotelekből és éttermekből is, most viszont változott a helyzet: a vendéglátással foglalkozó helyiek már tudnak egymásra támaszkodni és további fejlesztésekről, illetve turisztikai látványosságok terveiről is hallani.
Tövig nyomott gázpedállal fordult rá tehát a felzárkózás útjára a tokaji borvidék, és akár meg is közelítheti az élmezőnyt vezető Balatont vagy Villányt.
Mindezért rengeteget tesz Tarcal legfajsúlyosabb tényezője, a közelmúltban rohamtempóban elkészült és aztán átadott ötcsillagos Andrássy Kúria & Spa.
Kényelmben, luxusban
Maga az épület története egészen a 18. századig nyúlik vissza, még az 1700-as évek elején rakták le az alapjait az Andrássy család főúri vadászkúriájaként. A tulajdonlevél egészen a második világháborúig a család széfjében pihent, majd a birtok 2008-tól szálloda és borászat kombinációjaként született újjá, 2019 óta a BDPST Group tulajdonolja és üzemelteti.
Az épületben eredetileg negyvenegy szobát rendeztek be, a Covid-érában kezdődött legutóbbi ráncfelvarrás során pedig még egy tucattal bővítették, miközben a kúria gyakorlatilag teljes lecsupaszításig visszafejtett felújításon esett át.
Elegancia a harmóniában
A megújult kúria dizájnját az egyediségre és a megjegyezhetőségre húzták fel, tiszteletben tartva a hagyományokat és a történelmet. Remek példa erre a szálloda (és az étterem) megvilágítása, ami nem az energiaválság miatt nincs maximálisra tekerve, hanem az 1700-as évek kúriájának világát idézi, amikor még fáklyával világítottak és nem úszott minden helyiség karácsonyi fényárban.
A kúriára jellemző stíluselemből számos dolog megmaradt. A vezető motívumot az eleganciával párosított meleg, falusi atmoszféra jelenti, míg a közösségi terekben az otthon kellemes árnyalatai üdvözölnek, a szobák inspirációit pedig az Andrássy család fellelhető régi fotói adták, melyek többsége vadászat, lovaglás vagy kerti piknik alkalmával készült.
A kúriában ötvenhárom szoba közül lehet választani, közöttük a legelőkelőbb a két hálószobás, egy nappalis Andrássy lakosztály, ami akkora, hogy be lehet járni, és tartozik hozzá egy második, nagyobb fürdőszoba is.
Nyilván a deluxe, a superior vagy a prémium szobákban sem kell a zsebkendőt keresni és a csalódottság könnyeit törölgetni, mert mindegyik hangulatos, otthonos, kényelmes és nem utolsó sorban kiválóan felszerelt az egyénileg szabályozható légkonditól kezdve a széfig.
Kényeztető opcióként a szálloda wellness szolgáltatásai között a spa kezelések mellett olyan különlegességek is elérhetők, mint a barlangfürdő és benti medence által nyújtott relaxációs élmények.
Modern hagyományok a tányéron
Csupán nyáron nyitott, de máris az ország legjobb éttermei között emlegetik a szállodában működő Bobajkát – bár, mint megtudtuk, a cél az, hogy külön entitásként tekintsenek a vendégek a hagyományokhoz ragaszkodó étteremre, azaz a "menjünk az Andrássyba ebédelni!" helyett a "mit szólnátok a Bobajkához?" jellegű szövegkörnyezetben vetődjön föl a neve és sokan érkezzenek ide direkt az étterem miatt.
Ennek érdekében bevetik a lokális és regionális alapanyagokra támaszkodó konyhát, az elképesztő borkínálatot és az alkalmanként élőzenével és begyújtott kandallóval simogató hangulatot.
Maga az étterem a bisztrókonyha és fine dining közé lőhető be. Varjú Imre séf a borrégió örökségére és a szezonalitásra odafigyelve, megújulva, mégis hagyományokra támaszkodva alkot rendkívül magas szinten, változatosan, modern szemlélettel a régiós és magyar ételek mellett populáris fogásokat.
– Az étlapokat mindig úgy állítjuk össze, hogy meglegyenek rajta a klasszikusok, de aki különlegességre vágyik, az is tudjon választani – mondja a séf. – Összhangra törekszünk, de mindenbe igyekszünk belevinni valami csavart, valami játékosságot.
Szokatlan indítás egy ebédet a desszert kiemelésével kezdeni, de ha már játékosság és csavar, a névadó édesség, a zempléni mákosguba pompás példa a szabadon engedett – és működő – kreativitásra, merthogy az itteni bobajka nem kifliből, hanem édes házikalácsból készül, plusz meggyet és fagyit kap még a nyakába, a hideg-meleg játékkal szinteket lépve így felfelé. Előtte "lecsúszott" azért a mangalicasonkával felöltöztetett kecskesajtos burgonyafánk, a bőséges előételnek tűnő kacsamájkrémes házi briós, no meg a mezőny addigi legjobbja címére eséllyel pályázó, szinte olvadozó sárgaborsókrémmel átölelt mangalica tarja.
A borvacsorán már nyolc tételre kellett felkészülni és őszintén szólva, a felénél kitehettük volna a megtelt táblát, pedig addig "csak" falatnyi bárány terrine, uborkás, gines, és egyben hűsítő marinált lazac, zsályás alma falatka, lélekmelegítő sütőtök krémleves és pankó morzsában sült, meglepően könnyed harcsa váltotta egymást. A második félidőt birs sorbet vezette fel, hogy aztán csicsókával, céklával és fekete gyökérrel ölelve megérkezzék a tartalmas szarvas gerinc steak, vagyis az egyik legértékesebb vadhús, amit még újragondolt törökméz is követett. A fogások feléhez természetesen az ételhez simuló tokaji borokat szerviroztak.
Micsoda borbőség!
Maradva a nedűknél, Franciaország bármelyik ismert borvidékén találni kéttucat olyan éttermet, amely borkínálat tekintetében le tudja fedni a teljes régiót.
Nálunk ugye nincs ekkora lefedettség, bár a Bobajka igyekszik tenni az ügy érdekében és egyedülállónak is számít, tudniillik összesen 120 tételes borsorában harmincöt pincészetből prezentál válogatást, talán mondani sem kell, kizárólag a környékbeli borászok remekeiből.
Megkóstolható például a hárslevelűek királynőjének becézett Berecz Stephanie precíz és elegáns bora, a Kikelet, ami friss és kirobbanó, mangó, ananász és passion fruit jegyeket is mutat magából. Stephanie-ról annyit érdemes tudni, hogy bár a Loire-völgyben született és Bordeaux-ban tanult, mégis Tokajba jött bort készíteni és itt találta meg magát.
Tokaj esetében nem gondolunk vörösborra, de egyre többen próbáloznak vele a környéken, még ha nem feltétlenül ez lesz a vidék útja a jövőben. Az Oremus pincészet Syrah-ja megérdemel egy próbát, mert egy nagyon dzsúzos, gyümölcsös, érett, különleges karakterű gyümölcsbombát kortyolgathat, aki rábök a borlapon.
A tokaji borvidék egy kiszámítható közeg abból a szempontból, hogy sok a jó bor errefelé, az ízgazdagságuk, a sokszínűségük is kiemelkedő, és messze nem csak desszertborként érdemes számolni velük.
Meghatározó egysége a szomszédos Bodrogkisfaludon működő Patricius Borház, melynek uradalmi présházához ma már egy organikus stílusban épült, modern, gravitációs rendszerű borászat is csatlakozik, tökéletesen tükrözve a hagyományok és a korszerű modernitás együttélését. Többtételes borkóstolóikon megismerhető a vidék kulturális és természeti értéke, köztük olyan extrákkal, mint a pincészetből érkező furmintok és az illatos muskotályok. Utóbbiaktól nem kell sokat várni, gasztronómiai szerepük is behatárolt, mégis szép, behízelgő illatuknak, ízgazdagságuknak köszönhetően – no meg a jó savuknak hála – nagyon tudják itatni magukat.
A kúrián túl
Az Andrássy Kúria & Spa környékén a borkóstolókon kívül több aktív kikapcsolódási lehetőség is akad és még több lesz majd az adventi időszak közeledtével, nemcsak a szomszédos településeken, hanem az innen könnyen és gyorsan megközelíthető nagyobb keleti városokban.
A hotelt körülvevő, őszi színekben megfestett lankákra adrenalinpumpáló dzsipes túrára is elvisznek, a visszafogottabb kalandoroknak dűlőtúra és kirándulás lehet opció, míg combizom-erősítésért a közelben található Áldó Krisztus szoborhoz érdemes felcaplatni – a fent átélhető egészen pazar kilátás és nyugalom kárpótól minden egyes megmászott lépcsőfokért és dübörgő pulzusszámért.
(Fotók: BDPST Group)
andrássy kúria | bobajka | tarcal | kóstoló | borvidék | étterem
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!