Ha jót akarunk, inkább ne rendeljünk belőle.
Nagyot ment az interneten (egészen pontosan a TikTokon) egy Kat Kamalani nevű légiutas-kísérő videója, melyben olyan ételekről és italokról beszél, amelyeket szerinte nem jó ötlet a repülés alatt választani. Érdemes megfogadni a tanácsait.
"Első szabály: ne fogyasszunk olyan folyadékot, ami nem dobozos vagy palackos. A víztartályokat ugyanis soha sem tisztítják. Undorítóak" – mondja a felvételen Kamalani, aki azt is elárulta, hogy kollégáival soha sem isznak a fedélzeten kávét vagy forró teát, mivel mindkettőhöz ugyanabból a tartályból használják a vizet, a tartályokat pedig maximum akkor tisztítják, ha meg kell javítani.
A helyzetet tovább rontja, hogy ezek a víztartályok közvetlenül a mellékhelyiségek szomszédságában találhatóak.
Kamalani javaslata ezek után nem meglepő: inkább palackozott vizet vagy dobozos üdítőt kérjünk, és nem ő az első, aki ezt ajánlja.
Néhány évvel ezelőtt a légiutas-kísérők egy korábbi vizsgálatra hivatkozva felszólították az utasokat, hogy kerüljék a gépeken a kávé és a tea fogyasztását. A teszt során rengeteg mintát vizsgáltak, az eredmény pedig meglehetősen lehangoló lett: tizenhárom százalékban kimutatták a coliform baktériumot, százötvennyolc levett mintából kettőben pedig veszélyes mértékben a kólibaktériumot. Az analízisből kiderül, hogy az ivóvíz minősége légitársaságonként változik, de sok esetben a társaságok egészségtelen vizet biztosítottak az utasoknak.
A valamivel frissebb elemzések sem tűntek sokkal ígéretesebbnek. A New York-i Városi Egyetemen működő Hunter College NYC Food Policy Center és a DietDetective.com 2019-es tanulmánya során tizenegy nagyobb és tizenkét regionális légitársaság ivóvízének minőségét vizsgálták. A nagyobb társaságok közül hét kapott alacsony pontszámot, vagyis a tanulmány lényegében igazolja Kamalani javaslatát, hogy mindenáron kerüljük a csapvizet a repülőn. És nemcsak a fogyasztás során, hanem a mosdóhasználatkor is, hiszen a kézmosáshoz elkülönített víz szintén a már említett tartályból érkezik. A szakemberek útmutatása alapján inkább a kézfertőtlenítőket válasszuk.
Fogyasztás a fedélzeten
Ha a turistaosztályra szól a repülőjegyünk, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne kaphatnánk meg semmit az első osztályú luxusból. Legalábbis a British Airwysnél így működik a dolog, a társaság ugyanis új opciót vezetett be a turistaosztály utasainak, akik választhatnak a Michelin-csillagos séf, Tom Kerridge által készített ételek közül. Akad azonban olyan repülőjárat is, amelyen ételt és italt sem fogyaszthatnak az utasok.
(Forrás: Travel and Leusire, fotók: Getty Images)
inni | tanács | légiutas-kísérő | utazás | ital | repülés
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!