Egy kastélyszálló, ahol ünneppé varázsolják a disznóvágást

A disznótoros ünnep, szertartás, rituálé is egyben, ami összehozza a baráti társaságot, közösséget épít, és örök emlékkel ajándékoz meg. Mutatjuk a tökéletes helyszínt, ahol mindezt páratlanul magas nívón tapasztalhatjuk meg.

Városi emberként már ritkábban megyünk disznóvágásra, pedig annak különleges hangulata, jellegzetes szertartásossága, baráti-közösségi hangulata mindannyiunk számára ismerős. Ha otthonosan mozogsz egy disznótoron, akkor azért, ha pedig még soha életedben nem voltál, akkor azért érdemes kipróbálnod a Fenyőharaszti Kastélyszálló kínálta komplex, nagy műgonddal összeállított programját.

A helyszín, mondhatni tökéletes: már pont elég messze van ahhoz, hogy kiszakadj a városból, de egyáltalán nincs igazán messze, Hatvanon éppen innen még. És főleg ne csak egy üres betonplaccot képzelj el, néhány csorba célszerszámmal:

háromnapos programot állítottak össze a szervezők, akik már az érkezéskor fűszeres forralt borral, citromos teával és frissen sült medvehagymás, kolbászos és sajtos pogácsával kínálnak.

Ezután foglalhatjuk el a kényelmes szállásokat, és az érkezés napján nem is kell azonnal nekiesni a fő programnak, helyette számtalan relaxáló tevékenységből választhatunk a különféle szaunáktól kezdve a billiárd, darts, csocsó vonalon át a masszázsig bezárólag. Este aztán a fa tüzelésű kemencében sült omlós húsokból álló vacsora már ráhangol a másnapra...

A második napon, fél nyolckor a böllér és a segédje nekikezd a szertartásnak, amibe mi a perzselés, tisztítás, felbontás fázisaiban kapcsolódunk be. Részt venni lehet ebben, de nem kötelező, vérmérséklet kérdése, Eljutunk a feldolgozás fázisáig, nem akármilyen hangulatban, elvégre a reggeli kezdéstől este kilencig korlátlanul fogyasztható egyebek mellett pogácsa, pálinka, forralt bor, csapolt sör vagy forró tea.

Közben muzsika szól, kemencében kovászos kenyér sül, melyet sertészsírral, kacsazsírral vagy tepertőkrémmel előételként fogyaszthatunk.

Kolbásztöltő verseny (egyéni ízlés mentén elkészített kolbászokkal), majd svédasztalos ebéd szerepel a programban, utóbbi disznótoros finomságokkal. A versenyt kóstolás és eredményhirdetés követi, majd egy kiadós szaunázás után vacsorázhat is még, aki bírja.

A zárónap korán indul, a reggelit kiegészítik az előző nap készített disznótoros ételek, az abált szalonna, a disznósajt, a tepertő. Nem mintha féltenénk bárki gyomrát, hogy üresen maradna, de az élmény mellett egy klassz útravaló csomagot is adnak ajándékba, így a harmadik napi ebédre/vacsorára sincs gond.

Ennél tartalmasabb hétvégét nehéz elképzelni, ha vidám társaságra, jó hangulatra, udvarias kiszolgálásra és kiadós falatokra vágyunk. Hát ilyen, amikor egy pálinkával kezdődik minden, s lám, kolbász lesz a végén!

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Fenyőharaszti Kastélyszálló. Fotók: Király István.

fenyőharaszt | program | tamogatott tartalom | disznótoros | disznóvágás

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom