Ez történik, ha a világ első számú pezsgőbirodalmának vezetője saját pincészetet alapít

A Veuve Clicquot egykori vezérigazgatója saját pincészetet alapított Burgundiában, a Domaine du Cellier aux Moines-szal pedig már le is tette a névjegyét a régióban.

Borítékolható volt, hogy miután Philippe Pascal, a Veuve Clicquot és a Moët Hennessey Group korábbi vezérigazgatója visszavonul, azonnal saját borászatot alapít. Az viszont már annál meglepőbb, hogy választása a híres francia borvidéken, Burgundián belül Givry-re esett.

Pascal és felesége, Catherine Burgundiában járva bukkantak rá Givry kolostorára és a La Ferté apátság szőlőskertjére, ahol kilenc évszázada gyártanak borokat. A házaspár és három gyermekük 2004-ben vásárolta meg az ingatlant, hogy megalapítsák a Domaine du Cellier aux Moines-t.

A helyzet azonban egyáltalán nem volt rózsás, a szőlőültetvények és a kolostor pincéje is borzasztóan rossz állapotban voltak. A család azonban biztos volt abban, hogy

a birtok egyedülálló lehetőséget kínál számukra, hogy világszínvonalra emeljék a pinot noirt.

A Givry-ben gyártott borokat régóta alulértékelik, holott a filoxéra előtt a legkeresettebbek közé tartoztak. Ám a szőlőt pusztító betegség és az első világháború utáni munkaerőhiány gyakorlatilag kizsigerelte a helyi borgyártást. Pascal és felesége azonban vissza akarja szerezni a terület régi dicsőségét.

Elképesztő munka várt rájuk, a meredek domboldalon az ültetvények rendbetétele, a talaj feltérképezése, a biodinamikus borkészítésre való átállás, az új, gravitációs borászat kialakítása hatalmas kihívást jelentett, az eredmények azonban már most figyelemre méltóak, hiszen

a Domaine du Cellier aux Moines állítja elő a legtöbb bort Givry-ben.

Az egyik legnépszerűbb boruk az elegáns Clos du Cellier aux Moines 2019 Givry Premier Cru, amelynek illatában a cseresznye és a málna jelenik meg, ízében pedig a szeder és a bogyós gyümölcsök dominálnak selymes tanninok kíséretében.

(Forrás: RobbReport, fotók: Facebook)

pincészet | bor | veuve clicquot | burgundia | borászat

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom