Május 22-én rendezik az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát. Hazánk legrégebbi gasztronómiai platformja évről évre többszáz vendéglátóhelyet tesztel, ez alapján dől el a végső sorrend.
Főleg vidéken van nehéz helyzetben a vendéglátóipar
A tesztelők szerint az elmúlt évek legnehezebb időszaka látható a vendéglátásban, a pandémiát követően a nagyon magas infláció és az elszabaduló energiaárak meggyengítették a hazai fizetőképes keresletet.
Ez legjobban a vidéki vendéglátóhelyek látogatottságának csökkenésén látható.
A főváros belvárosi és a turisztikai úti céljainak közelében levő vendéglátóhelyek forgalmát a hozzánk látogató külföldi vendégközönség biztosítja. Összességében tekintve a jól ismert brandek, a szerethető kategóriájú éttermek és a nagyon magas színvonalon teljesítő vendéglátóhelyek forgalmában nincs jelentős változás, de
a vendéglátóhelyek nagyobb részét sújtja a nehéz gazdasági környezet.
– Sok tesztet végeztünk az idén is, az átlagosnál több éttermet kellett megnéznünk, mert a helyzetet nehezítette a vendéglátóhelyek nyitása, zárása és koncepcionális változásai – mesél a folyamatról Herczeg Zoltán gasztronómiai tanácsadó, a Dining Guide felelős kiadója.
Megduplázták a vizsgált alternatív vendéglátóhelyek számát
Örömteli, hogy az idén nagyobb figyelmet tudtak fordítani az alternatív éttermi kategóriájú vendéglátóhelyek vizsgálatára. Úgy látják, hogy ez a terület, a hétköznapi „comfort” gasztronómia mára már erőteljesebben van jelen az életünkben.
Sok jó és sajnos sok gyengébb színvonalon teljesítő résztvevő van jelen a piacon.
Herczeg Zoltán meglátása szerint ezek a helyek nem a csúcsgasztronómiát reprezentálják, hanem a korrektül elkészített jó minőségű ételeket várjuk el tőlük. Ezen a területen még nehezebb listákat állítani, annyira különbözőek az egyes helyek és teljesítmények.
A Dining Guide és a Michelin kalauz is a vendéget segíti
A szakember szerint az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz és a Michelin étterem ajánlások különböző felhasználói csoportokat szólítanak meg. A Dining Guide alapvetően regionális értelemben a hazai fogyasztóközönség számára fogalmaz meg ajánlásokat, míg a Michelin a saját olvasóközönségét elsősorban a hazánkba utazó külföldieket segíti az étteremválasztásukban.
Az éttermeket ajánló kiadványok segítik a tudatosan gondolkodó vendégek étteremválasztását. A kalauzok a saját szempontrendszereik szerinti a tesztekkel „előválogatják” az éttermeket és ennek eredményét foglalják a kiadványaikba, így, ha két étteremkalauz hasonló véleményt alkot egy adott vendéglátóegység teljesítményéről, akkor az nagyon nagy biztonsággal elfogadható. Ezekhez képest az igazán tudatos étteremlátogatók számára a TripAdvisor besorolásai, listái nem relevánsak, hiszen a versenyelőny megszerzése érdekében az éttermek különböző praktikákkal tudják befolyásolni az eredményeket.
Herczeg Zoltán emlékeztetett arra, hogy a 2022 májusában megjelent Audi-Dining Guide Étteremkalauz első tíz helyét elfoglaló étteremből a fél évvel később megjelenő Michelin Guide, kilenc éttermet Michelin-csillaggal jutalmazott. Úgy véli, ilyen értelemben nem az a kérdés, hogy a Dining Guide-ot, hogy befolyásolja a Michelin kalauz, hanem éppen fordítva. Kiemelte: úgy látja, hogy az ő top 100-as listájuk eredményei kerültek a Michelin Guide kiadványába.
A szakember elmondta, a Audi-Dining Guide Étteremkalauz mindig négy-öt hónappal megelőzi a Michelin Guide kiadványát és számukra nagyon megtisztelő, hogy később a Michelin is az általuk megállapítottokkal ért egyet. Szerinte egyértelmű, hogy minden regionális étteremkalauz, sokkal többet tudnak a hazai vendéglátás állapotáról, kulturális értékeiről, az éttermekről, a séfekről, a szakma résztvevőiről. Jobban ismerik a valós teljesítményeket, hiszen itt élnek, ezt a nyelvet beszélik és hosszú évek óta nap mint nap ezzel területtel foglalkoznak. Meglátása szerint ezt a tudást nem lehet az alkalmanként csak néhány napra, ebbe a számukra ismeretlen világba „beleeső” külföldi inspektornak megszerezniük, ehhez még nagyon hosszú időre lesz szükség. Hangsúlyozza: jelenleg a Dining Guide listái segítik az ő eligazodásukat ezen a területen, egyszerűen azért, mert nincs is más ilyen kiadványa az országnak.
(Fotók: Kollázs, St. Andrea, Getty)
dining guide | vendéglátóhely | hereczeg zoltán | étterem
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!