Ez az úszó sziget oldhatja meg a Föld ivóvízhiányát

Az ivóvízhiány nyomán létrejövő társadalmi-gazdasági problémák, a súlyos aszályok megoldására dolgozott ki Cosimo Scotucci egy meglepő koncepciót. Vajon a vízválság tényleg megoldható lenne egy meglehetősen egyszerű kémiai folyamattal?

A bolygónk felszínének hetvenegy százalékát óceánok és tengerek borítják, melyek vize túlságosan sós ahhoz, hogy tisztálkodásra, mezőgazdasági célokra vagy fogyasztásra felhasználhassuk. A vízhiány korunk egyik legsúlyosabb problémája, mellyel egyre többet kell foglalkozni.

Lehetséges lenne az óceánokat hatalmas édesvízi tározókká alakítani? – erre keresi a választ egy új, holisztikus megközelítés.

A Cosimo Scotucci által elképzelt dH2Ome célja, hogy fogyasztásra alkalmas vizet biztosítson ott, ahol a legnagyobb szükség van rá – így járulna hozzá egy egészségesebb, biztonságosabb és fenntarthatóbb társadalom alapjainak lerakásához.

A dH2Ome egy olyan üvegház, amit az óceánokba lehet süllyeszteni. A napsugárzásnak köszönhetően a kupola belsejében lévő víz elpárolog, elválik a sótól, majd az üvegfelületen lecsapódik.

Az így létrejövő kondenzvíz a gravitáció révén kerül egy vízelvezető rendszerbe, ahonnan gallonokba lehet adagolni. A sót mint mellékterméket, akár helyben, akár a világpiacon is értékesíteni tudnák.

Nem ez az első olyan nagyszabású terv, ami a bolygó legfontosabb problémáira kínál megoldást. Az óceánok szennyezésének csökkentésére például egy nyolcadik kontinens elképzelése született meg, amely gyakorlatilag felszámolná a vizeken úszó, mára összefüggővé vált szemétszigeteket.

(Forrás: Designboom, fotók: Imperfect)

dH2Ome | vízválság | környezetvédelem | édesvíz | fenntarthatóság | vízhiány

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom