Egy jó rámen igazi lélekmelegítő fogás ebben az időjárásban és ezekben a nehéz időkben, még akkor is, ha a japán klasszikus egy dél-koreai verziójáról van szó. Az eredeti elkészítéséhez képest ez sokkal gyorsabb és egyszerűbb, viszont állítjuk, hogy van olyan finom, mint a japán nagytestvére.
Jó ráment találni igazán nehéz, ezért marad az a megoldás, hogy otthon készítjük el magunknak. Elsőre okos ötletnek tűnik, de a nyolcórás főzési idő, illetve a vele együtt járó disznóvágást idéző illat csökkentheti a lelkesedést. Oké, a financiális része verhetetlen, mert több liter rámen alaplé bekerülési költsége egy-két ezer jó magyar forint alatt van.
A közel tökéletes rámenélmény mindenki számára elérhető a legkisebb befektetéssel, ráadásul az otthonunkban. Bár az egészben van egy kis trükk, de azt hiszem, ennyi belefér. Mivel az alábbi rámenverzió egy igazi dél-koreai kedvenc, én is David Chang révén hallottam róla először, akinek olyan helyeket köszönhetünk, mint a New York-i Momofuku vagy Ssam.
Egy dologra lesz mindenképp szükségünk, ha szeretnénk autentikusak maradni – ami kicsit fura jelen esetben –, a Samyang instant rámentésztára, abból is a narancssárga csomagolásúra.
Elvileg minden instant tésztával működik ez a recept, de sok kísérletezés eredménye mégis az, hogy ezzel a narancssárga Samyanggal lesz eredeti ez a nem autentikus japán rámen.
Amitől pedig a levesünk olyan gyönyörű textúrájú lesz, mint a több órán át lassú tűzön dédelgetett társai: a lapkasajt, és egy tojás. Ízlés kérdése, hogy mivel extrázzuk a levesünket. Én általában szójaszósszal, Lao Gan Ma csiliolajjal, szezámmal, újhagymával és ropogós hagymakeverékkel szoktam, de a variációk végtelenek, és szerintem tévedni is nehéz.
Hozzávalók:
- 1 db Samyang instant leves (a képen látható a tuti, ami vietnámi boltokban elérhető)
- 2 db lapkasajt
- 1 db tojás
- topping: igazából bármi, de a szójaszósz, pirított hagyma, korianderzöld, újhagyma, csiliolaj adják meg a pompás umamigerincet, de mehet még bele shimeji/shitake/enoki gomba és a többi.
Elkészítés:
- Egy kis lábasba 2-3 ujjnyi vizet öntünk, de a lényeg az, hogy kb. 1 ujjnyi vízréteg legyen a száraz tésztatömb felett, ha azt belerakjuk.
- A felforrt vízbe szórjuk az instanttészta-csomagban található zöldségeket és fűszerkeveréket, majd 1-2 percig forraljuk tovább.
- Mehet bele a tészta, amit 2-3 percig főzzünk! Figyeljünk rá, hogy ne főzzük szét, legyen picit „al dante”!
- Üssük bele a tojást, de semmiképp se kevergessük, hogy a tojás egyben maradjon!
- A legvégén mehet a tetejére a lapkasajt, óvatos, körkörös lábosmozgatással olvasszuk fel!
- Mélytányérba öntsünk szójaszószt, és akár egy kis pirított tahini is mehet bele. Ez lesz a kamu „ramen tare” esszenciánk. Aztán öntsük rá a levest, szórjuk meg mindennel, amit gondoltunk!
Lehet fanyalogni, hogy ez nem is igazi, autentikus japán rámen. Az viszont biztos, hogy ha megkóstoljuk, akkor a Dorohedoro manga Caimanjaként rászakadunk, és sokat fogjuk habzsolni. Én szóltam!
recept | samyang | leves | japán | instant noodles | dél-korea
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!