Michael Deane északír séf 1997-ben nyitotta meg Deanes EIPIC nevű éttermét, mely egy éven belül meg is kapta a Michelin-csillagot. Most azonban a bezárás mellett döntöttek, mert a működésük túl drágának bizonyul – mind a vendégek, mind az étterem számára.
Bejelentésük szerint a vendégek fokozott árérzékenysége mellett és a Brexit nyomán kialakuló megélhetési válság miatt döntöttek a bezárás mellett, és új ár-érték arány fókusszal nyitnak majd újra. A tervek szerint jövőre a Belfasttól délre fekvő, tengerparti Mourne vidékére teszik át a székhelyüket, amelyet nemrég UNESCO globális geoparkká nyilvánítottak, jövőre pedig az Irish Open golfversenynek ad otthont.
Alex Greene vezető séf szerint a fine dining leáldozása a vendéglátóiparban tapasztalható tendencia. Mint mondja, a lezárások óta megduplázódtak a költségeik, de az árat nem növelhetik a duplájára. Az EIPIC-ben a kóstoló menük ára 100 font, ami különösen belfasti pénztárcához szabva költséges.
Ugyanakkor úgy véli, az étkezés fényűzőbb része, a fehér vászonterítők, a kiszolgálás és a többi már mind egy letűnt korszakhoz tartozik.
Bár a hagyományos fine diningnak még mindig van piaca, ez a piac egyre zsugorodik. Emellett szintén nem könnyű megfelelő munkaerőt találni megfelelő szintű elkötelezettséggel és tudással.
Nem a Deanes EIPIC az egyetlen fine dining étterem, amely lehúzza a rolót. Januárban a Noma is bejelentette, hogy bezár, a tulajdonos René Redzepi pedig azt mondta, hogy a fine dining üzleti modell "fenntarthatatlan". Augusztusban azután az angol-francia sztárszakács, Michel Roux Jr. jelentette be, hogy jövő januárban bezárja két Michelin-csillagos londoni éttermét, a Le Gavroche-ot, hogy jobb egyensúlyt találjon a munka és a magánélet között.
Magyarországon is rendszeresen érkeznek hírek étterembezárásokról, legutóbb például a Balaton legjobbjaként emlegetett vendéglátóhely intett búcsút, legalábbis eddigi formájában.
(Forrás: CNN, képek: Deanes EIPIC/Facebook, Deanes EIPIC, Getty Images)
észak-írország | étterem | michelin-csillagos | Deanes EIPIC | michelin-csillag | fine dining
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!