A sült csirke egyszerű étel, de a zsenialitása pontosan ebben van. A ropogós bőr, a szaftos hús, az ízletes köretek és mártások ellenállhatatlan kombinációjából születik meg a tökéletes vasárnapi ebéd. Mindenkinek megvan a maga módszere a csirke sütésére, de érdemes megfogadnunk egy Michelin-csillagos étterem séfjének tanácsait, hogy a fogást még magasabb szintre emeljük.
Lisa Goodwin-Allen, a Michelin-csillagos Northcote étterem séfje szerint a tökéletes sült csirke titka a nagyon jó minőségű, friss hús. Azt javasolja, sütés előtt legalább harminc perccel vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen akkor, amikor elkezdünk dolgozni vele.
Alacsony hőmérsékleten süssük, mivel így egyenletesebben éri a hő, aminek hatására a hús szaftos marad. Klasszikus, szezonális zöldségekből készült körettel tálaljuk, bátran összesüthetjük burgonyával, karfiollal, répával, de tálalhatjuk egy adag friss salátával is.
A séf szerint érdemes a kelleténél egy kicsit nagyobb csirkét választani, hogy a maradékból szendvicset vagy Cézár salátát készíthessünk.
Íme, a séf receptje!
Hozzávalók:
1 egész csirke (kb. 1,5 kilogramm)
100 gramm kockára vágott hagyma
140 gramm kolbászhús
100 gramm finomra vágott füstölt szalonna
100 gramm zsemlemorzsa
100 gramm olvasztott vaj
1 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
2 teáskanál apróra vágott kakukkfű
2 csipet só
Elkészítése:
Első lépés: Melegítsük elő a sütőt 120°C-ra.
Második lépés: Óvatosan nyúljunk a csirke mell részénél és combjánál lévő bőr alá és lazítsuk meg.
Harmadik lépés: Egy kis serpenyőbe tegyünk egy kevés olívaolajat, dobjuk rá a kockára vágott hagymát és pároljuk üvegesre, majd tegyük félre.
Negyedik lépés: Egy közepes tálba beletesszük a kolbászhúst, a finomra vágott szalonnát, a zsemlemorzsát, az olvasztott vajat, az apróra vágott fokhagymát és a kakukkfüvet. Hozzákeverjük a lepirított hagymát és két csipet sót.
Ötödik lépés: Osszuk ketté a keveréket. Tegyük az első felét a csirke üregébe, a második felét pedig az imént meglazított bőr alá. Ügyeljünk arra, hogy ne szakadjon el.
Hatodik lépés: Tegyük tepsibe, és 80 percig süssük 120 fokon. Az idő elteltével emeljük a hőfokot 200-ra és további 15 perc alatt süssük aranybarnára.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)
sült csirke | nagy sztori | praktika | Michelin | michelin csillagos séf | tipp
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!