Az egyik legkedveltebb francia péksütemény a croissant, amelyet otthoni körülmények között, laikusként elkészíteni nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Bár lehet, hogy az első próbálkozás küzdelmes lesz, a végeredmény garantáltan büszkeséggel fogja eltölteni a házi pékeket.
Mire figyeljünk az elkészítés során?
Rendkívül fontos, hogy pontosan kövessük a receptet és megfelelő minőségű alapanyagokat használjunk.
Válasszunk például prémium kategóriás, magas fehérjetartalmú lisztet, amely sok vajat képes elviselni, ellenáll a hajtogatásnak is, hiszen így tudnak kialakulni a croissant csodálatos, hajszálvékony rétegei!
Ajánlott friss sütőélesztőt használni a kiflik elkészítéséhez, hiszen az megbízhatóbban felfut, mint a száraz élesztő.
Szintén érdemes kiemelt figyelmet szentelni a jó minőségű vajnak is, ami szíve-lelke a péksüteménynek.
A szakértők szerint nem árt, ha a croissant-projektre akár két napot is áldozunk az életünkből, ugyanakkor nem szabad megijedni, hiszen az aktív munka nagy része az első napon zajlik. Fontos, hogy a tésztát a lehető leghidegebben tartsuk a folyamat során, így az összeállításával és hajtogatásával párhuzamosan lehetőség szerint ne süssünk-főzzünk más ételeket, akkor ugyanis a konyhánk túlzottan átmelegedik, és a tészta optimális állaga is megváltozik.
Amikor a tésztát összeállítjuk, ügyeljünk arra, hogy olyan legyen az állaga, amely elég puha ahhoz, hogy nyújtható legyen, de elég szilárd ahhoz, hogy a vajat magán megtartsa. A már előkészített croissant-okat pedig a sütést megelőzően kenjük be óvatosan tojássárgája és tej keverékével, hogy a külseje fényes, bronzos színű legyen, amikor elkészül.
Ezt a receptet biztosan érdemes követni
Hozzávalók:
- 50 dkg magas fehérjetartalmú liszt
- 25 dkg sótlan, kiváló minőségű vaj
- 2 dl langyos tej
- 2 dl meleg víz
- 5 ek kristálycukor
- 1 tojás
- 1 friss élesztő
- só
Elkészítés:
- Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk az összes hozzávalót, egy nagy csipet sót, és összedolgozzuk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a táltól. Ekkor letakarjuk, és meleg helyen egy órán át kelesztjük.
- Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára tesszük, átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket kör alakúra nyújtjuk. Az első darabot a deszka közepére tesszük, ráreszeljük a vaj egyhetedét, majd rárakunk még egy tésztaréteget. A sort addig folytatjuk, amíg a vaj és a tészta el nem fogy.
- A rétegezett tésztát kissé megnyújtjuk, ügyelve arra, hogy megőrizze kör alakját, majd letakarjuk, és a hűtőbe tesszük fél órára. Az idő elteltével ismét nyújtunk rajta, majd megint a hűtőben pihentetjük. Ezt a folyamatot további három alkalommal elvégezzük, majd egy éjszakára pihenni hagyjuk a hűtőben.
- Sütést megelőzően ujjnyi vastagra nyújtjuk, 10 körcikkre osztjuk, és mindegyik szeletet feltekerjük úgy, hogy szép croissant formát kapjunk. A tejes tojással megkenjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a kifliket. Előmelegített sütőben, 200 Celsius-fokon nagyjából negyed óra alatt aranybarnára sütjük.
Ha nem bíbelődnél vele itthon, ajánljuk a családi és baráti összefogásból indult, és a fővárosba berobbanó Vajat, ahol tényleg minden a magas minőségű péksüteményekről és kenyerekről szól, vagy itt van a croissant, amiről az egész város beszél – a péksütemények királyával tarol a Freyja.
(Fotók: Pixabay)
recept | készítés | croissant | gasztronómia | otthon
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!