A Cosmopolitan koktél több mint egy szimpla alkoholos ital. Az 1990-es évek kulturális lenyomata, egy életstílus, egy korszak szimbóluma, ami talán most újra a figyelem középpontjába kerül.
Az élénk rózsaszínű koktél az elmúlt három évtizedben hatalmas utat járt be. Eredetét tekintve sok ellentmondásra bukkanhatunk: egyesek szerint az 1930-as években készített Cosmopolitan Daisy tekinthető az első Cosmopolitannek, de ezenkívül még vagy féltucatnyi mixer, illetve bár vallja sajátjának ezt az italt. Az biztos, hogy 1989-ben már a legkelendőbb koktél volt New Yorkban, az 1990-es évek közepére pedig meghódította a világot. Az évtized végére, úgy tűnik, kezd is leáldozni aranykorának, hiszen az Espresso Martini és a Mojito egyre népszerűbbé válik.
Aztán 1999. július 18-án bemutatták a Szex és New York 2. évadjának hetedik részét, amiben Samantha hódításainak erejét a Cosmopolitan koktélban látja, éppen ezért egy bárban ücsörögve újabb és újabb italt kér. A sorozat hatására ismét kitört a Cosmopolitan-láz, sőt, talán minden addiginál nagyobbra nőtt a rajongótábora, így Amerika leghíresebb és legnépszerűbb italai közé kerülhetett.
Aztán, ahogy minden felkapott trend, a Cosmo körüli vihar is lecsendesedett. Ennek magyarázatát pedig a 2008-ban bemutatott Szex és New York film adja meg. Az érett, felnőtt nőként megjelenő szereplők az utolsó jelenetben koccintanak egymással, és négy Cosmopolitan pohara cseng össze. – „Ezek finomak!” - kiáltja Charlotte. – „Miért hagytuk abba?” – kérdezi Miranda. – „Mert mindenki más elkezdte” – válaszolja Carrie.
És hogy most 2021-ben visszatér-e a Cosmopolitan a legnépszerűbb koktélok rangsorának az élére? Készítsük el, kóstoljuk meg, és döntsünk róla mi magunk!
Hozzávalók:
• 4 cl vodka
• 1,5 cl Cointreau
• 1,5 cl limelé
• 3 cl áfonyalé
A shakerbe jeget halmozunk, ráöntjük az összes hozzávalót, jól összerázzuk, majd koktélospohárba töltjük. Koktélcseresznyével és lime szelettel díszítjük.
alkoholos ital | recept | koktél | gasztronómia | alkohol
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!