A cabernet szerelmeseinek a Napa-völgy a megbízható forrás védjegye és a kivételes borkarakter garanciája.
A borvidék tizenhat eredetvédett területet tartalmaz, amelyek közül a legutóbb, 2011-ben védettséget kapott Coombsville képviselheti az idők szavát és változtathat a trendeken.
A Napa városától keletre, a völgy déli részén található termőterület egy ősi vulkáni kalderában fekszik a Vaca-hegység tövében, három oldalról dombokkal körülvéve. A klímát a közeli San Pablo-öbölből érkező tengeri szél és köd határozza meg, a hőmérséklet akár tíz vagy több fokkal hűvösebb lehet, mint az északabbi területeken.
A betakarítás így későbbre csúszik, a szőlőszemek pedig komplex és érett, tanninokban gazdag ízvilággal rendelkeznek. Az eredmény irigylésre méltó egyensúly az érettség és a vitalitás között gyümölcsös-ásványos összetettséggel, ami trendet is teremthet a környék szőlőiben.
A vidék története egészen az 1850-es évekig nyúlik vissza, amikor Nathan Coombs hatalmas földeket vásárolt és megalapította Napa városát. Az 1870-es években aztán a liguriai Carbone fivérek mourvèdre és zinfandel tőkéket telepítettek, és 1886-ban felépítették a pincéjüket, amely ma a Favia borászatnak ad otthont.
Száz évvel később már a régióból származó szőlő adta azt a
titkos összetevőt” a völgy leghíresebb boraihoz,
amely azoknak világosabb, frissebb jegyeket kölcsönzött – vagyis olyan karaktert, amely felé manapság egyre inkább eltolódik a borászok és borkedvelők ízlése a hedonisztikusan érett és alkoholos cabernet-től és más bordeaux-i vörösektől.
Nem meglepő, hogy a Napa-völgy a világ tíz legjobb borvidékének listáján is helyet kapott.
(Forrás: Robb Report, képek: Unsplash, Getty Images)
bor | eredetvédett | borvidék | Napa-völgy | kalifornia
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!