Magazinunk is csatlakozik a népszerű kezdeményezéshez egy tradicionális ukrán menüsorral.
Ahogyan arról a Roadster is beszámolt, az ukrán-orosz háborút követően elindult a #CookForUkraine mozgalom, mely a békéért és a józan észért főz. A szervezők már több mint 32 millió forintnak megfelelő összeget gyűjtöttek össze, és mindenkit arra biztatnak, a maguk módján álljanak ki a háború ellen. Ezt számos módon megtehetik, például úgy, hogy
elárasztják a közösségi médiát ukrán receptekkel, a posztokban pedig használják a #CookForUkraine hashtaget.
A Roadster is csatlakozik a kezdeményezéshez, így összegyűjtöttünk egy teljes menüre való ukrán receptet.
A tipikus nemzeti ételek sora egy tartalmas borscs levessel kezdődik, majd jöhet egy tradicionális krumplis derelye, végül pedig egy könnyű, lekváros túrópalacsintával zárjuk a #CookForUkraine fogásaink körét.
Borscs leves
Hozzávalók:
- 50 dekagramm cékla
- 25 dekagramm burgonya
- 25 dekagramm sárgarépa
- 25 dekagramm káposzta
- 15 dekagramm karalábé
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 60-70 dekagramm marhahús
- 2,5 deciliter paradicsomlé
- 3 evőkanál olaj
- 1 pohár tejföl
- a fűszerezéshez babérlevél, petrezselyemzöld, pirospaprika, só és bors
Elkészítése:
Első lépés: A marhahúst kockázzuk fel, majd kezdjük el sós vízben megfőzni! Amíg fő, feldaraboljuk a zöldségeket.
Második lépés: Tegyünk hozzá egy fej vöröshagymát, borsozzuk és addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul!
Harmadik lépés: Előveszünk egy másik lábast, beleöntjük az olajat, rászórjuk a pirospaprikát, rádobjuk a céklát, a káposztát, a karalábét, a burgonyát és a sárgarépát is. Kissé megpirítjuk, majd felöntjük a marhahús főzőlevével.
Negyedik lépés: A zöldségeket lefedjük és addig főzzük, amíg meg nem puhulnak.
Ötödik lépés: Hozzákeverjük a paradicsomlevet, a marhahúst és pár perc alatt összefőzzük.
Hatodik lépés: Tálaláskor tejföllel és frissen aprított petrezselyemmel kínáljuk.
Vareniki
Hozzávalók:
- 3 darab nagyobb burgonya
- 50 dekagramm liszt
- nagyjából 1,5 deciliter víz
- 2 darab közepes méretű tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 1 pohár tejföl
- szalonna
- a fűszerezéshez só, bors, pirospaprika
Elkészítése:
Első lépés: Sós vízben puhára főzzük a megpucolt, kockára vágott burgonyát.
Második lépés: A vöröshagymát apróra vágjuk, egy serpenyőben olajon üvegesre pirítjuk, majd pirospaprikával elkeverjük.
Harmadik lépés: A burgonyát leszűrjük, összetörjük és hozzákeverjük a pirospaprikás hagymát. Félretesszük.
Negyedik lépés: Egy keverőtálba beleszitáljuk a lisztet, ráütjük a tojásokat, megsózzuk, majd lassan hozzáadagoljuk a vizet. Olyan tésztát kell kapnunk, amit könnyen tudunk formázni, nem túl száraz, de nem is túlságosan ragacsos. Az összegyúrt tésztát letakarva negyedóráig szobahőmérsékleten pihentetjük.
Ötödik lépés: A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd fánkszaggatóval, vagy egy közepes méretű pohárral kiszaggatjuk.
Hatodik lépés: Mindegyik tészta közepébe halmozunk egy teáskanálnyi burgonyás tölteléket, majd ketté hajtjuk őket, hogy félköröket kapjunk. A széleket villával összenyomva lezárjuk. Amíg töltjük a tésztákat, vizet forralunk.
Hetedik lépés: Forrásban lévő vízbe tesszük néhány darabonként a töltött tésztát és pár perc alatt készre főzzük.
Nyolcadik lépés: Egy serpenyőben kockára vágott szalonnát pirítunk és összeforgatjuk a leszűrt töltött tésztákkal. Tálaláskor tejföllel kínáljuk.
Syrniki
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 2 darab nagy vagy három kisebb méretű tojás
- 5 evőkanál cukor
- 5 csapott evőkanál liszt
- 1 mokkás kanálnyi sütőpor
- pár csepp vanília aroma
- só
- olaj
Elkészítése:
Első lépés: A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot készítünk.
Második lépés: Egy keverőtálba tesszük a tojássárgáját, hozzáadjuk a cukrot és pár csepp vaníliaaromát. Robotgéppel elkeverjük, majd hozzáadjuk a túrót, a sütőport és a lisztet.
Harmadik lépés: Óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a fehérjéből készült habot is.
Negyedik lépés: Egy palacsinta sütőben egy evőkanál olajat hevítünk, majd szintén egy evőkanál segítségével kisebb adagokat helyezünk bele a túrós tésztából. Pár perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük. A folyamatot addig ismételjük, amíg az összes tészta el nem fogy. Tálaláskor lekvárral vagy ízlésünk szerint friss gyümölcsökkel kínáljuk.
(Fotók: Getty Images)
nagy sztori | ukrán étel | cook for ukraine | oroszország | háború | cookforukraine
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!