Ez a citromos kuglóf lesz az ünnepi asztal sztárja

A citromos kuglóf elkészítése egyszerű, a végeredmény pedig nemcsak elképesztően finom, de látványos is lesz, így méltó eleme lehet az ünnepi asztalnak.

Hozzávalók a kuglófhoz:

  • 1 csészényi szobahőmérsékletű vaj
  • 2 csésze kristálycukor
  • 2 evőkanál reszelt citromhéj
  • 4 darab tojás
  • 3/4 teáskanál só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 3/4 csésze liszt
  • 3 evőkanál keményítő
  • 1/2 csésze tej
  • 1/4 csésze friss citromlé
  • 1/4 csésze tejföl
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Hozzávalók a cukormázhoz:

  • 1 1/2 csésze porcukor
  • 2-3 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanálnyi reszelt citromhéj

Elkészítése:

Első lépés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Második lépés: A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a citromhéjat, majd egyesével a tojásokat.

Harmadik lépés: Egy külön tálban összekeverjük a sót, a sütőport, a lisztet és a keményítőt, majd félretesszük.

Negyedik lépés: Összekeverjük a citromlevet, a tejet és a vaníliakivonatot.

Ötödik lépés: A vajas keverékhez hozzáadjuk a lisztes tál tartalmát és a tejeset, beletesszük a tejfölt, majd az egészet simára keverjük.

Hatodik lépés: A kuglófformát vajjal kikenjük és a masszát beleöntük. Tűpróbáig sütjük.

Hetedik lépés: Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kivesszük a formából és rácsra helyezzük.

Nyolcadik lépés: A porcukrot, a citromlevet és a citromhéjat habosra keverjük. Ha összeállt, rákenjük a kihűlt tortára. Kedvünk szerint tovább díszíthetjük.

Hosszú ideje a karácsony egyik legnépszerűbb süteménye a kuglóf, amelynek a történelem során számos módosult változata vált közismertté. Ilyen a császárkuglóf mellett a panettone és a pandoro is. Ebben a cikkünkben ezekről gyűjtöttünk össze néhány érdekességet, itt pedig egy zseniális bodzakrémes változat receptjét osztjuk meg.

(Fotók: Getty)

recept | citromos | ünnep | kuglóf | karácsony | desszert

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom