Egy folyamatos vitákat kiváltó fogásról állítják ezt.
A carbonaráról van szó, amelynek feltaláláshoz a jelek szerint az amerikaiaknak is van kevéske közük.
Pontosabban, nagyon is sok.
Az egész vita a Financial Times cikkével kezdődött, amely Alberto Grandiról, a Pármai Egyetem gasztronómia-professzoráról szólt, aki megkérdőjelezi bizonyos olasz ételek eredettörténetét.
– Az olasz konyha valójában inkább amerikai, mint olasz – kezdte mindjárt egy húsbavágó állítással, majd az Egyesült Államokba irányuló olasz kivándorlást említette meghatározó tényezőként. Grandi megjegyezte, hogy az első „kizárólag pizzát kínáló” pizzéria 1911-ben New Yorkban nyílt meg, nem pedig Nápolyban.
Bármennyire is nehéz lehet az olaszoknak lenyelni, a Financial Times idézte Luca Cesari ételtörténészt is, akinek a kutatásai alapján a pasta alla carbonara „egy Olaszországban született amerikai étel” volt a második világháború idején.
Sok történész elfogadja, hogy az ikonikus receptet Renato Gualandi séf 1944-ben alkotta meg, amikor a brit és az amerikai hadsereg tagjainak főzött.
Az ételhez az amerikaiaknál rendelkezésre álló „mesés szalonnát, nagyon jó tejszínt, némi sajtot és tojássárgáját” használt fel. – Az olasz zsenialitás és az amerikai erőforrások kombinációja volt – mondta Eleonora Cozzella, a The Perfect Carbonara: Origins and Evolutions of a Cult Dish című könyv szerzője a BBC-nek.
A carbonara első ismert receptje a Vittles and vice: An extraordinary guide to what's cooking on Chicago's Near North Side című könyvben jelent meg 1952-ben, és nem bukkant fel egyetlen olasz médiumban sem egészen 1954-ig, amikor is a La Cucina magazinban olvasható volt a recept.
Olaszországban okozott némi szemöldök-összeráncolást a sztori, a Colderetti néven ismert gazdaszövetség szerint a Grandihoz hasonló megjegyzések elbagatellizálják az ország étkezési hagyományait, a Financial Times cikkében leírtak pedig alapesetben mosolyra fakasztanák az olaszokat, ha nem rejtegetne aggasztó gazdasági és foglalkoztatási következményeket.
– Nem értem, miért támadnak ennyien, hiszen én nem az olasz ételek vagy termékek minőségét kérdőjelezem meg, hanem történelmileg rekonstruálom és filológiailag helyesbítem ezeknek az ételeknek a történetét – mondta Grandi a La Repubblicának. – A tanulmányaimban rávilágítottam, hogy számos készítmény az elmúlt ötven-hatvan év történelméből, valamint az atlanti kultúrával történt fúzióból származtatható.
Míg néhány olasz kérdőre vonta Grandit a közösségi médiában, mások csak viccből tettek felháborító állításokat. „A bivalymozzarellát pedig Buffalo Bill találta fel” – írta például valaki a Twitteren.
Az idők folyamán az olaszok számos kimondatlan szabályt hoztak, amelyek egy része az étkezési idővel, az éttermi etikettel és a kávézási szokásokkal kapcsolatos. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat, amikkel érdemes tisztában lennünk.
(Forrás: Food and Wine, fotók: Getty Images)
olasz | amerikai | eredet | vita | carbonara | történet
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!