Egyre több cápát látni New York partjainál, ami egyáltalán nem baj

A nyár kezdete óta a strandok vízimentői és strandfelügyelői megnövekedett cápaészlelésről jelentettek New York közelében. Meglepő hírnek tűnhet, de a szakértők szerint ez pozitívum.

"Sokkal több cápa van, mint tíz évvel ezelőtt" – mondta Christopher Paparo, a Stony Brook Egyetem Tengeri Tudományos Központjának vezetője, hozzátéve, hogy csapata nemcsak cápákat, hanem számos bálnát és delfint is észlelt a partokhoz közel, amire néhány évtizeddel ezelőtt még nem lehetett volna példa.

Van még egy oka, amiért a tisztviselők több cápára lehettek figyelmesek: a technológia. A Times beszámolójából kiderül, hogy a környékbeli vízimentők a közelmúltban észlelt cápák miatt fokozták a felügyeletet és többek között több “cápás őrjáratot” indítottak hajóval, helikopterrel és jet-skivel. A New York-i Jones Beach-en és a Robert Moses State Parkban hét új drónt használnak a járőrözéshez a légi cápafigyelő program részeként.

A cápapopuláció potenciális növekedése ijesztően hangzik, valójában azonban örömteli dolog, mivel a cápák "kulcsfajként" ismertek, vagyis kiemelkedő hatással vannak az ökoszisztémára.

A cápák nélkül a kisebb fajok, amelyekkel a cápák táplálkoznak, ugyanis populációs bummot okoznának, ami a még kisebb fajok elpusztulását jelentené egy ördögi körforgásban, ez pedig kihalással fenyegetné az óceánokat. "Ha a cápák eltűnnek, a kis halak populációja robbanásszerűen megnő, mert semmi sem eszi meg őket" – mondta a Live Science-nek Toby Daly-Engel, a Floridai Műszaki Egyetem tengertudományi tanszékének adjunktusa és a Cápavédelmi Laboratórium igazgatója. "Elég hamar eltűnik a táplálékuk – planktonok, mikroorganizmusok, kis garnélarákok –, így végül az összes kis hal éhen pusztul." Daly-Engel kifejtette, hogy az algák és baktériumok viszont a korallokra költöznek, elborítják, és végül elpusztítják azokat. Jelenleg ez a forgatókönyv nincs is nagyon messze a valóságtól; a  Természetvédelmi Világalap szerint a harminckilenc, nyílt tengerben élő cápafajból tizenhetet a kihalás veszélye fenyegeti.

A cápák, legyenek bármilyen nagyok vagy ijesztőek, mégis nagyon kevés közünk van hozzájuk. Ha rajtuk múlna, vígan elúszkálnának, és amíg csak élnek, nem is találkoznának emberrel. New York partjainál rendkívül ritkák a cápatámadások, úgyhogy nem kell félni, elég csak jobban odafigyelni a környezetünkre és néha köszönetet mondani egy vízimentőnek.

Itt pedig megnézheted, milyen New York, ha egy milliárdos lakásából tekintünk le rá.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

észlelés | cápa | new york | óceánpart

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom