A kanadai Ménard Dworkind stúdió egy meghitt francia étterem hangulatát alakította ki Montreal Villeray negyedében, meleg belső terekkel és egyedi, fehér tölggyel burkolt borospincével kiegészítve.
A nyolcvan négyzetméteres, brasserie stílusú, Casavant névre keresztelt étterem 2023 szeptemberében készült el egy 1920-as évekbeli lakóépület földszintjén, egy szendvicsező helyén.
A negyvenöt vendég befogadására alkalmas tér az art deco hatásokat ötvözi a vibráló montréali gasztroszcénával, az időtlen elegancia kortárs csavart kap benne.
A háztömb sarkán található, téglalap alakú belső térbe fehér téglahomlokzat vezet, a természetes fény több irányból érkezik a nagy, fekete keretes kirakatablakokon keresztül.
A padlót a Daltile cég 3D-mintás matt csempéi tarkítják, amelyeket egyedi mozaikba rendeztek, míg a falakon bézs színű csempe fut végig.
A két külső fal mentén sötét narancssárga, kordbársony ülőgarnitúra fut körbe, míg két hosszú, magas tetejű asztal áll a térben. A vintázs francia bisztrószékeket egy másik vendéglőtől szerezték be.
Az egyik belső fal a bárpulttal és az egyedi fehér tölgy boros szekrénnyel fókuszpontként szolgál, ahol natúr borok széles választéka áll a nyers fából készült szekrényekben, lekerekített üveges ajtók mögött.
Mint Guillaume Ménard elmondta, a boros szekrény volt a középpontban, amikor elkezdték a megbeszéléseket az ügyfelekkel. Fontos volt, hogy bárhol is ül vagy áll az ember, ezt láthassa Miután a falon található, hamar odavonzza a tekintetet, amiben a bárpult mögött zajló tevékenységek és a belőle áradó fény is segít.
A negyedik fal mögött található a kompakt konyha, amelynek átadóablaka az étkezőtérbe nyílik, hogy mögötte látni lehessen, ahogyan készülnek az ételek, valamint ezen a részen kaptak helyet a mosdók is, amelyekhez sötétkék folyosó vezet.
A plafonon különleges, színes hangszigetelő panelekből készült bemélyedés található, ami hozzájárul az étterem eklektikus és hívogató jellegéhez, miközben segít a megfelelő akusztika kialakításában. Ugyanakkor mélységet, komfortosságot és színeket kölcsönöz a térnek, és világításként is funkcionál, miután egy LED-csík fut rajta végig.
A helyben készült és beszerzett anyagok mellett a helyiségben olyan művészi részletek is megjelennek, mint Nicolas Grenier helyi alkotó festménye és Carlo Nason vintázs Medusa függőlámpája, amely a kirakaton keresztül is megmutatja az étterem varázsát a járókelőknek.
Montréalban rengeteg jó étterem létezik, de amit sokáig a legjobbnak tartottak, az pont nem létezett sosem.
(Forrás: Dezeen, képek: David Dworkind/Dezeen)
montreal | Ménard Dworkind | kanada | nagy sztori | brasserie
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!